Izraelska in palestinska stran se zdaj pod nadzorstvom ZDA pogajata o tem, kako sploh preseči nesoglasja in nadaljevati dejanska mirovna pogajanja. Foto: EPA
Izraelska in palestinska stran se zdaj pod nadzorstvom ZDA pogajata o tem, kako sploh preseči nesoglasja in nadaljevati dejanska mirovna pogajanja. Foto: EPA

Izraelski ukrepi vključujejo zamrznitev izplačila davkov, ki jih Izrael pobira v imenu palestinskih oblasti, prekinitev sodelovanja pri razvoju plinskega polja v Gazi in blokado palestinskih računov na izraelskih bankah.

Glavni palestinski pogajalec na mirovnih pogajanjih Sajeb Erekat je izraelske ukrepe obsodil in jih označil za ugrabitev in krajo denarja palestinskega ljudstva. "Odločitev je kršitev mednarodnega prava in pravil, gre pa za maščevanje, ker so Palestinci vložili prošnjo za članstvo v agencijah Združenih narodov," je prepričan.

Pogajanja o izhodu iz slepe ulice naj bi bila uspešna
Izraelski in palestinski pogajalci so se sicer v četrtek sestali na novem krogu pogovorov, kjer so skušali oživiti mirovni proces, ki je zašel v slepo ulico. Neimenovani izraelski predstavnik je povedal, da se bodo pogovori pod okriljem ZDA, da bi presegli krizo v mirovnih pogajanjih, ne glede na sankcije nadaljevali.

Pogovore med glavno izraelsko pogajalko, pravosodno ministrico Cipi Livni, in palestinskim pogajalcem Erekatom je v Jeruzalemu vodil ameriški odposlanec Martin Indyk. Navzoča sta bila tudi zaupnik izraelskega premierja Jicak Molčo in vodja palestinske obveščevalne službe Madžed Farah.

Po pogovorih je izraelska televizija poročala, da sta strani tik pred dogovorom o podaljšanju mirovnih pogajanj po 29. aprilu, ko naj bi se ta po prvotnem načrtu iztekla. Trditev pa ni potrdila tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki, ki je dejala, da se razlike zmanjšujejo, a da so vsakršna ugibanja o dogovoru v tem trenutku še prezgodnja.

Mirovna pogajanja zastala konec marca
Mirovna pogajanja pod okriljem ZDA so se v slepi ulici znašla konec marca, ko so Izraelci zavrnili dogovorjeno izpustitev zadnje skupine palestinskih zapornikov, Palestinci pa so jim vrnili tako, da so zaprosili za članstvo v agencijah Združenih narodov.