Podobi Abu Džihada in Jaserja Arafata. Foto: Reuters
Podobi Abu Džihada in Jaserja Arafata. Foto: Reuters

O tem poroča časnik Jediot Aharonot, ki pa je novico lahko objavil šele po šestmesečnih pogajanjih z vojaškimi cenzorji in najmanj 12 let po tem, ko je to informacijo pridobil. Časnik namreč objavlja tudi pogovor z že leta 2000 umrlim poveljnikom vojaške skupine, ki je izvedla umor, Nahumom Levijem. Kot sicer piše Jediot Aharonot, je operacijo načrtovala tajna služba Mosad, izvedli pa so jo pripadniki elitne enote Sajeret Matkal.

Abu Džihad, čigar pravo ime je bilo Halil Al Vazi, je bil drugi človek Palestinske osvobodilne organizacije, ubit pa je bil v zgodnjih urah 16. aprila 1988 v napadu na sedeže PLO-ja v Tunisu. Kot v pogovoru razkriva poveljnik skupine Levi, je bil Abu Džihad povezan z grozovitimi dejanji proti civilistom, zato "sem ga ubil brez oklevanja".

Številni vpleteni
V operacijo sta bila vpeta tudi današnji obrambni minister Ehud Baraka in namestnik premierja Moše Jalon. Barak je bil takrat namestnik načelnika generalštaba izraelske vojske, Jalon pa je bil na čelu enote Sajeret Matkal. Izraelski premier je bil takrat Jicak Šamir, obrambni minister pa poznejši premier Jicak Rabin, ki ga je leta 1995 umoril izraelski desničarski skrajnež.

Džihad je bil ne le namestnik, ampak tudi dolgoletni prijatelj Arafata, igral pa je ključno vlogo v prvi vstaji, intifadi, ki so jo Palestinci proti izraelski okupaciji bili med letoma 1987 in 1994.

Njegov nekdanji pomočnik, danes pa visok predstavnik gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Mahmud Al Alul je novico komentiral z besedami, da je jasno, kateri izraelski predstavniki so odgovorni za Džihadovo smrt. Džihada po njegovih besedah ni ubil posamičen izraelski vojak, temveč izraelska država.