Izraelske rakete padajo noč in dan, nanje pa opozarjajo tudi opozorilni lističi. Foto: EPA
Izraelske rakete padajo noč in dan, nanje pa opozarjajo tudi opozorilni lističi. Foto: EPA
Protestniki v Londonu. Foto: EPA
Izrael razširja ofenzivo v Gazi

Tudi današnji dan so izraelska letala napadla več deset Hamasovih točk, med njimi tudi domnevna skrivališča raket. V mestu Džabalija na severu Gaze je bilo ubitih osem članov palestinske družine, med njimi 12-letnik, še šest članov iste družine pa je bilo ranjenih. Sicer naj bi bilo v noči na soboto in v soboto v 40 napadih ubitih več kot 22 ljudi.

Izraelci sicer trdijo, da naj bi pripadniki palestinskega gibanja Hamas na izraelska obmejna območja danes odvrgli več kot 30 raket, ki so ranile dva prebivalca. V dveh tednih ofenzive je umrlo več kot 820 Palestincev, velika večina civilistov, predvsem žensk in otrok, več kot 3.350 je ranjenih. Na drugi strani je umrlo 13 Izraelcev, večinoma so bili vojaki.

Z letaki in telefonskimi klici so Izraelci pozivali prebivalce gosto naseljene Gaze, naj se ne približujejo Hamasovim točkam, ob tem so poudarili, da izraelske sile ne napadajo prebivalcev Gaze, temveč zgolj Hamas in teroriste. V enem od klicev so sporočili, da se bo kmalu začela tretja stopnja operacije, o kateri so sicer v preteklih dneh namignili tudi izraelski politiki. Mediji pišejo, da naj bi tretja faza operacije pomenila globlji premik Izraelcev v notranjost mest in begunskih taborišč.

Varnostni svet ZN-a je sicer v četrtek sprejel resolucijo, s katero je pozval k takojšnjemu premirju v Gazi, a Izrael in Hamas nadaljujeta vojaško ofenzivo. Resolucija - ZDA so se glasovanja o njej vzdržale - opozarja na kritičnost razmer in poziva k takojšnjemu, trajnemu in polno spoštovanemu premirju med Izraelom in Hamasom ter k popolnemu umiku izraelskih sil iz Gaze, neoviranemu dostopu do humanitarne pomoči in k intenzivnim mirovnim prizadevanjem.

Protesti v številnih državah
V evropskih mestih tudi danes potekajo protesti proti izraelski ofenzivi na območju Gaze: v več nemških mestih se je skupaj zbralo več kot 20.000 ljudi, največ, okoli 10.000 v Duisburgu, zbrali pa so se tudi v Mainzu, Berlinu, Tübingenu, Stuttgartu, Münchnu in Dresdnu. Protestirali so tudi Skandinavci: v Oslu je policija protestnikom prepovedala dostop do izraelskega veleposlaništva, potem ko so med četrtkovimi protesti izbruhnili izgredi, po katerih je policija priprla 30 ljudi. Več tisoč ljudi protestirali tudi v Stockholmu, med njimi je bila tudi voditeljica opozicijskih socialdemokratov Mona Sahlin. O protestih poročajo tudi z Danske, iz Italije in Francije.

V Parizu se je več deset tisoč Francozo arabskega porekla pridružilo drugim levičarskim protestnikom. Med dveurnim shodom so protestniki uničili neko avtobusno postajališče, telefonsko kabino, potem ko se je množica začela razhajati, pa je nekaj vročekrvnežev v pripadnike specialne enote policije začelo metati steklenice, uničili pa so tudi nekaj izložb. Tudi protesti v Nici niso minili brez nasilja. Velik protest je potekal tudi v Londonu, kjer je bilo napovedanih okoli 100.000 udeležencev.

Nasilje v Gazi so obsodile tudi soproge voditeljev muslimanskih držav, ki so se zbrale na t. i. damskem vrhu v Carigradu, ki ga je organizirala žena turškega premierja.

K. T.

Izrael razširja ofenzivo v Gazi