Izrael in Hamas se medsebojno obtožujeta o krivdi za prekinitev premirja. Foto: EPA
Izrael in Hamas se medsebojno obtožujeta o krivdi za prekinitev premirja. Foto: EPA
Izraelski tank
Izraelska vojska je sporočila, da bo uporabila vse sile za uničenje teroristične infrastrukture in za spremembo varnostnih razmer. Foto: EPA

Med obiskom v Kairu pri egiptovskem predsedniku Hosniju Mubaraku je izraelska zunanja ministrica Cipi Livni poslala resno spročilo Hamasu, ki se je prejšnji teden odločil, da ne obnovi premirja z Izraelom, ki so ga sklenili pred pol leta. Od konca premirja je Hamas na Izrael izstrelil več kot 200 raket, ki niso zahtevale žrtev, Izrael pa je v povračilnih zračnih napadih ubil šest palestinskih skrajnežev.

"Hamas mora razumeti, da naša želja po življenju v miru ne pomeni, da bo Izrael še naprej sprejemal tako situacijo. Dovolj je dovolj," je bila odločna Livnijeva in opozorila, da bodo morali skrajneži plačati ceno. Obisk Livinijeve v Egiptu so poznavalci že označili kot diplomatske korake pred izraelsko vojaško operacijo v Gazi.

Malo upanja za novo premirje
Egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Gejt je pozval k zadržanosti na območju Gaze, saj bi morebitno stopnjevanje napetosti prineslo le dodatno trpljenje za tamkajšnje prebivalce, ki se že nekaj časa spopadajo z izraelsko blokado in se z vsakim dnem bojujejo za preživetje.

Gejt je dejal, da bi se moral Izrael izogniti "kolektivnemu kaznovanju", ob tem pa izrazil dvom, da bi lahko dosegli novo prekinietv ognja, čeprav je obljubil, da bo Egipt nadaljeval s svojimi posredniškimi prizadevanji.

Olmert: Hamas ne deluje v duhu islama
"Zadnji poziv" Hamasu je poslal tudi izraelski premier Ehud Olmert in Palestincem v Gazi položil na srce, naj zavrnejo vladavino Hamasa in ustavijo raketene napade na Izrael. "Je v duhu islama, da se pobija otroke in z raketami napada vrtce ter civiliste? Mislim, da to ni v duhu islama," je dejal.

"Nisem prišel, da bi razglasil vojno, ampak Hamas je treba ustaviti - to je edina pot," je v pogovoru za arabsko televizojo Al Arabija povedal Olmert in napovedal, da ne bo okleval pred uporabo sile, čeprav ni hotel govoriti o podrobnostih vojaških načrtov.

"Odprla se bodo vrata v pekel"
A izraelski pozivi in opozorila niso omajali stališč Hamasa in njihov tiskovni predstavnik je napovedal, da bodo v primeru izraelskega napada na Gazo še okrepili napade na Izrael. "Izrael bi moral vedeti, da bo vsakršna odločitev o napadu na območje Gaze odprla vrata v pekel. Svojo neumnost boste obžalovali s krvavimi solzami," je bilo jasno sporočilo Hamasovega oboroženega krila brigade Ezedina Al Kasama.

G. V.