Bombna eksplozija pod vozilom izraelskega diplomata v New Delhiju je prvi uspeli napad izmed štirih poskusov napada na izraelske diplomate v zadnjem mesecu. Foto: Reuters
Bombna eksplozija pod vozilom izraelskega diplomata v New Delhiju je prvi uspeli napad izmed štirih poskusov napada na izraelske diplomate v zadnjem mesecu. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, izraelski premier na sestanku stranke Likud
Benjamin Netanjahu ne skriva načrtov Jeruzalema, da bo Izrael iranske težnje po jedrskem orožju prekinil tudi z vojaškim napadom. Foto: Reuters

V indijski prestolnici New Delhi je danes razneslo eksplozivno napravo pod vozilom izraelskega diplomata. V eksploziji je bil diplomat ranjen, ob njem pa še tri osebe. Medtem pa je eksplozivno napravo pod avtomobilom odkril tudi voznik izraelskega veleposlaništva v Gruziji.

Jeruzalem obtožuje Teheran
Po izrednem zasedanju izraelske vladajoče stranke Likud je premier Benjamin Netanjahu obtožil Iran, da stoji za bombami pod vozili izraelskih diplomatov. "Iran, ki stoji za temi napadi, je največji izvoznik terorja na svetu," je bil neposreden Netanjahu, čigar vlada že več mesecev premleva možnosti o napadu na Iran in njegove jedrske objekte. Izraelski premier je tokratna primera podtaknjenih bomb povezal s propadlima januarskima poskusoma napadov na veleposlaništva v Tajvanu in Azerbajdžanu. Izrael je odgovornost že takrat pripisal šiitskemu gibanju iz Libanona Hezbolahu in Iranu.

Iran je hitro zanikal izraelske obtožbe. "Vsako teroristično dejanje Iran obsodi in močno zanikamo neresnične komentarje izraelskih uradnih predstavnikov. Te obtožbe so povsem neresnične in lažne," je iranski veleposlanik v Indiji Mehdi Nabizadeh urgentno zanikal obtožbe iz Izreala.

V Indiji ranjen izraelski diplomat
V New Delhiju uradno sicer še preiskujejo, kaj je bil vzrok eksplozije. Avtomobil je bil parkiran na ulici pred izraelskim veleposlaništvom, ki leži v strogo varovanem predelu indijske prestolnice.

Avtomobil je povsem zgorel, dve osebi pa sta bili pri tem ranjeni, je sporočila indijska policija. Predstavnik izraelskega veleposlaništva v Indiji David Goldfarb je nato potrdil, da je bil eden izmed ranjenih izraelski diplomat, več pa ni želel razkriti.

V Gruziji ponovljen indijski vzorec
Medtem pa je bombo na avtomobilu odkril tudi voznik diplomatskega vozila izraelskega veleposlaništva v Tbilisiju v Gruziji. Paket je bil pritrjen na podvozje. Voznik je o najdbi obvestil gruzijsko policijo, ki je bombo uspešno dezaktivirala, je povedal tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utašvili.

Tudi to vozilo je bilo parkirano blizu poslopja veleposlaništva. V paketu je policija sicer odkrila granato, njena nevtralizacija pa je bila opravljena brez škode za okolico.

Vojne fanfare
Izraelski vojaški analitiki ocenjujejo, da gre za poskus iranskega maščevanja za atentate na jedrske fizike, saj je bilo v zadnjem letu in pol v Iranu v bombnih napadih ubitih več strokovnjakov, ki so sodelovali pri jedrskih raziskavah islamistične republike.

Zadnje mesece, še posebej pa po novembrskem poročili Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), se močno zaostrujejo napetosti med Iranom in Izraelom ter ZDA. Retorika in dejanja napovedujejo vojni spopad ter obračun z Iranom, grožnje se stopnjujejo, pogovorov in pogajanj pa ni.