Preizkus sistema arrow II leta 2011. Foto: EPA
Preizkus sistema arrow II leta 2011. Foto: EPA
Arrow
Preizkus leta 2004. Foto: EPA

Gre za prestreznik balističnih raket dolgega dosega, ki ga je izraelska vojska v nebo poskusno izstrelila iz svojega obalnega izstrelišča. ZDA so Izraelu za razvoj sistema arrow III leta 2012 namenile 211 milijonov dolarjev, letos pa naj bi mu namenile še 269 milijonov dolarjev.

Radar najprej zazna prihajajočo raketo, čemur sledi izstrelitev rakete, ki sledi tarči in nato z izstrelkom uniči balistično raketo še nad Zemljino atmosfero, kar je dovolj visoko za uničenje morebitne konice z biološkim, kemičnim ali jedrskim orožjem.

Tudi če bi prestreznik zgrešil sovražno balistično raketo, je po trditvah Izraelcev še vedno dovolj časa, da jo uničijo z drugimi sistemi, preden bi lahko zadela tarče na tleh.

Trije sloji protiraketne obrambe
Prestrezni sistem dolgega dosega arrow je del izraelskega trislojnega protiraketnega ščita, ki ga sestavljata še "železna kupola" za sestrelitev raket kratkega dosega palestinskih borcev iz Gaze in "Davidova frača" za rakete srednjega dosega, ki pa je še v razvoju.

Izraelska vojska je tokrat preizkusila samo izstrelitev prestrezne rakete in ni šlo za uničenje nobene tarče. Prejšnji prestrezni sistem arrow II je Izrael namestil pred več kot desetletjem in naj bi imel 90-odstotno uspešnost pri prestrezanju tarč.

"Uspeh preizkusa je pomemben mejnik v operativnih sposobnostih izraelske države, da se je sposobna braniti pred grožnjami iz regije," je v izjavi za javnost sporočilo izraelsko obrambno ministrstvo.

Izrael ima za svojo največjo grožnjo Iran s skrivnim jedrskim programom, za katerega na Zahodu sumijo, da je namenjen razvoju jedrskega orožja, a v Teheranu to odločno zanikajo.

"Izrael vedno ponuja roko miru, a pripravljeni smo tudi na druge možnosti, zato pozdravljam uspešen preizkus arrowa III," je sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu.