Na Zahodni breg je prišlo še več izraelskih vojakov. Foto: Reuters
Na Zahodni breg je prišlo še več izraelskih vojakov. Foto: Reuters

Dva 16-letnika in en 19-letnik so izginili v četrtek zvečer, ko so se vračali s predavanj v judovskem naselju Guš Etzion, ki leži med Jeruzalemom in Hebronom. Od takrat je izraelska vojska izvedla številne hišne preiskave, aretacije in zaslišanja v Hebronu in okoliških vaseh. Prijeli so 12 ljudi, med njimi dve ženski, zasegli videoposnetke zasebnih varnostnih kamer in okoli 300 ljudem preprečili, da bi zapustili območje.

Viri pri izraelski vojski so povedali, da ukrepajo na podlagi domnev, da so najstnike ugrabili Palestinci. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so za njihovo usodo odgovorne palestinske oblasti, s katerimi je Izrael zamrznil odnose, potem ko je palestinski predsednik Mahmud Abas aprila sklenil spravni dogovor z gibanjem Hamas.

Tiskovni predstavnik palestinskih varnostnih sil je sporočil, da so najstniki izginili na območju, ki je pod popolnim izraelskim nadzorom.

Abas sodeluje pri iskanju
Izrael je na Zahodni breg napotil celo padalsko enoto, ki bo pomagala pri iskanju pogrešanih najstnikov. Izraelski obrambni minister Moše Jalon je dejal, da iskanje poteka na predpostavki, da so najstniki še živi, čeprav tega ne morejo potrditi. Ob tem je pojasnil, da je Izrael od začetka letošnjega leta preprečil 14 poskusov palestinskih ugrabitev.

Palestinski varnostni viri poročajo, da pripadniki Abasovih sil pomagajo Izraelcem pri iskanju, kar je že naletelo na obsodbo iz Hamasa, ki je morebitne ugrabitelje označil za heroje. Hebron je sicer oporišče gibanja na Zahodnem bregu.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate posnetek iskalne akcije, ki ga je objavila izraelska vojska.