Po izraelski zakonodaji je prepovedano aretirati otroke, mlajše od 12 let. V izraelskih zaporih je okoli 160 palestinskih otrok, starih od 13 do 16 let. Foto: EPA
Po izraelski zakonodaji je prepovedano aretirati otroke, mlajše od 12 let. V izraelskih zaporih je okoli 160 palestinskih otrok, starih od 13 do 16 let. Foto: EPA
Za metanje kamnov je za Palestince predvidena kazen do 20 let zapora. Foto: EPA

Kot poroča izraelski dnevnik Haaretz, so policisti pod krinko v četrtek aretirali in pridržali šestletnika, ne da bi staršem dovolili srečanje z otrokom. Med zaslišanjem so otroka vprašali, ali želi postati mučenik, poroča Haaretz.

Policisti so pridržali tudi njegovega 12-letnega brata, oba pa sta bila pozneje izpuščena. Aretirana sta bila okoli 19.30, šestletnik pa je bil izpuščen šele ob 3.30. Otrok naj bi bil tako zasliševan kar osem ur. Policija trdi, da sta oba otroka metala kamne na avtobus, in dodaja, da sta bila "takoj odstranjena z območja, da bi preprečili nadaljnje kršenje javnega reda".

Izraelski zakon sicer prepoveduje aretacijo ali pridržanje otrok, mlajših od 12 let. V ponedeljek sta bila aretirana tudi 13- in 15-letni bratranec obeh aretiranih otrok.

Povezano:


"Najvišja kazen za metanje kamna je 20 let zapora"
Intervju s predstavnikom palestinske organizacije za pomoč palestinskim političnim zapornikom Addameer


20 let za metanje kamenja

Palestinska tiskovna agencija Maan news medtem poroča, da so bile aretacije izvedene v času, ko izraelske sile sistematično pridržujejo in obsojajo palestinsko mladino zaradi domnevnega metanja kamnov.

Izraelski parlament je sicer sprejel zakon, po katerem obsojenemu za metanje kamna grozi do 20 let zapora. Organizacije za varstvo človekovih pravic opozarjajo, da izraelsko pridržanje palestinskih najstnikov pogosto spremljajo ostro zasliševanje in razmere, ki kršijo mednarodno pravo.

Leta 2014 so po podatkih organizacije za zaščito pravic otrok Defense for Children International-Palestine palestinski otroci po aretaciji v povprečju preživeli 15 dni v samici. V enem primeru je bil otrok v izolaciji 26 dni z namenom zasliševanja.

Organizacija še ugotavlja, da palestinski otroci v centre za pridržanje pogosto pridejo zavezanih oči in rok, preprečuje se jim spanje, več kot 75 odstotkov pa jih je leta 2014 utrpelo eno izmed oblik fizičnega nasilja v času med aretacijo in zaslišanjem.

Pridržanje otrok stalna praksa
Palestinska osvobodilna organizacija sporoča, da je Izrael leta 2014 v okupiranih vzhodnem Jeruzalemu in Zahodnem bregu pridržal 1.266 palestinskih otrok, od leta 2000 pa so izraelske sile po podatkih PLO-ja pridržale več kot 10.000 palestinskih otrok.

Po podatkih palestinske organizacije za podporo palestinskim političnim zapornikom Addameer je v izraelskih zaporih trenutno 6.000 palestinskih političnih zapornikov, od tega 163 otrok, starih od 13 do 16 let. Addameer še opozarja, da za Palestince na okupiranih ozemljih velja izraelsko vojaško pravo, na izraelskih vojaških sodiščih pa je stopnja obsodb več kot 99-odstotna.