Htin Čav, ki je študiral v Veliki Britaniji, velja za poštenega in zvestega politika, ki se doslej ni veliko izpostavljal. Foto: Reuters
Htin Čav, ki je študiral v Veliki Britaniji, velja za poštenega in zvestega politika, ki se doslej ni veliko izpostavljal. Foto: Reuters

Po več kot 50 letih je Mjanmar, ki ga uradno še vedno vodi vojaška hunta, dobil prvega civilnega predsednika. 70-letni Kjav je v obeh domovih parlamenta na volitvah od skupno treh kandidatov dobil največ glasov. Zanj je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasovalo 360 od 652 poslancev. Dosedanjega predsednika Theina Seina naj bi zamenjal 31. marca.

Podpredsednika sta postala ostala dva kandidata, Henry Van Thio, ki je pripadnik kitajske manjšine, prav tako član Narodne lige za demokracijo in tudi sodelavec San Su Či, ter upokojeni general Mjint Sve. Kjav je bil pred volitvami glavni favorit, saj ima Narodna liga za demokracijo večino v obeh domovih parlamenta.

Vrsto let tesen zaupnik Aung San Su Či
Voditeljica stranke Aung San Su Či, ki jo je popeljala do zgodovinske zmage na novembrskih parlamentarnih volitvah, za predsednico v skladu z ustavo ni mogla kandidirati, saj sta bila njena sina rojena v Veliki Britaniji in zato nista mjanmarska državljana.

69-letni ekonomist Htin Čav je bil sošolec San Su Či in nekaj časa njen voznik, zdaj pa ji pomaga voditi dobrodelni sklad in je že vrsto let zaupnik njenega notranjega kroga. Je sin uglednega mjanmarskega pesnika Mina Thuja Vuna. Le redko kdo dvomi o tem, da bo dejanska predsednica Su Čijeva, ki bo vlekla niti iz ozadja. Tudi ob zmagi je Čav dejal, da je njegova izvolitev "zmaga Aung San Su Či".