Foto:
Foto:
Ivan je opustošil karibski otoček Granada.
Ivan nadaljuje svoj uničevalni pohod

Oblasti so na jugu otoka evakuirale pol milijona ljudi, prebivalci pa so si nakopičili zaloge vode in hrane. Ivan se je rahlo umiril, vendar vetrovi še vedno pihajo s hitrostjo okoli 230 km/h, strokovnjaki pa opozarjajo, da bi se lahko znova okrepili. Orkan se otoku približuje s povprečno hitrostjo 19 km/h.

Močno deževje naj bi povzročilo poplave in plazove, policija in vojska pa bosta skrbeli, da ne bo prišlo do izgredov in ropov. Ivan je že zahteval prvo jamajško žrtev, ko se je neki moški z barko odpravil na morje.

Večina turistov se je odločila skrajšati dopust na Jamajki, britanske turistične agencije pa so v Dominikansko republiko prepeljale 2.600 ljudi. Strokovnjaki menijo, da bi šlo lahko za največjo naravno nesrečo na Jamajki v zadnjih 50 letih.

Število žrtev narašča
Ivan je ta teden zahteval že 27 življenj, večino na majhnem otoku Granada, ki je še vedno brez elektrike, poškodovanih pa je 90 odstotkov hiš. Štirje ljudje so umrli v Venezueli, štirje v Dominikanski republiki, po eden pa na Jamajki in Tobagu. Po napovedih bo v nedeljo dosegel Kubo, dan kasneje pa Florido, ki sta jo avgusta že opustošila orkana Charley in Frances.

Ivan dosegel peto stopnjo
Med svojim pohodom je Ivan za trenutek dosegel najvišjo, peto stopnjo na Saffir-Simpsonovi lestvici. Orkani zelo redko dosežejo peto stopnjo, pri kateri razvijejo vetrove s hitrostjo do 290 km/h. Orkan Mitch je leta 1998 na Hondurasu in v Nikaragvi pobil 10.000 ljudi, Andrew pa je šest let prej opustošil predmestja Miamija in povzročil za več kot 25 milijard dolarjev škode.