Janša je Mesiću dejal, da bi Slovenci, ki prav te dni veliko potujejo po Hrvaški, raje plačali 35 evrov za polletno vinjeto na Hrvaškem, kot pa imeli zdajšnji sistem. Foto: EPA
Janša je Mesiću dejal, da bi Slovenci, ki prav te dni veliko potujejo po Hrvaški, raje plačali 35 evrov za polletno vinjeto na Hrvaškem, kot pa imeli zdajšnji sistem. Foto: EPA
Vinjete gredo Hrvatom močno v nos. Foto: EPA

"Pogovarjala sva se o skupnih temah, ki jih je bistveno več kot problemov, ki jih rešujemo, pa tudi o problemih," je pogovor strnil Janša, ki je presodil, da je nekaj dobrih obetov pri reševanju odprtih vprašanj, s katerimi se ukvarjata mešani komisiji za reševanje vprašanja meje, ki sta ju ustanovili obe vladi.

"Hrvaški predsednik je podprl vse napore, ki jih v zadnjem letu vlagamo v to, da odprta vprašanja rešimo tudi s pomočjo skupnih komisij in da tista vprašanja, kjer smo že prišli blizu, zunaj teh mejnih vprašanj zapremo v čimkrajšem času, tukaj je nekaj dobrih obetov. Z ustanovitvijo obeh mešanih komisij je ves proces dobil smer iskanja rešitve, ki je prej še nismo raziskali, vse preostale poti smo že preverili in po 15 letih ugotovili, da ne gre. Upam, da bo zdaj rezultat pozitiven," je dejal Janša.

Hrvaški predsednik je o tem dejal, da bosta poskušali komisiji z argumenti izvleči tisto, kar je mogoče takoj rešiti, težja vprašanja pa pustiti za drugo priložnost, morda arbitražo. To ni bilo srečanje, na katerem bi govorili o konkretnih vprašanjih, to je bilo bolj prijateljsko srečanje.

Janša zavrača hrvaške očitke
Mesić je opozoril tudi na uvedbo vinjet in poudaril, da mu je Janša obljubil, da gre le za začasni ukrep, saj se pričakuje uvedba satelitskega cestninjenja. Za večino uporabnikov avtocest so vinjete bolj pravične od prejšnjega cestninjenja, poleg tega pa so na voljo tudi druge ceste, ne le avtoceste, je Janša zavrnil hrvaške očitke, da vinjete niso pravičen ukrep in da niso zmanjšale gneče na cestah.

Glede slovensko-hrvaških odnosov in vključevanja Hrvaške v EU je Janša dejal, da je "od trenutka, ko je bil rešen problem zaščitne ekološko-ribolovne cone, zagotovo ves proces stopil v fazo, ko je mogoče ločevati obe temi".

Hrvaška prva dama ostala doma
Hrvaški mediji so se razpisali tudi o neudeležbi hrvaške prve dame v Parizu. Milka Mesić se je odločila, da ne bo spremljala moža na uradni večerji ob ustanovitvi Sredozemske unije, ki jo bosta organizirala francoski predsednik Nicolas Sarkozy in njegova žena Carla Bruni. Kot so sporočili iz predsednikove pisarne, ni bilo predvideno, da bi se prva dama udeležila vrha, saj ni običajno, da bi se jih udeleževala. "Ona ne hodi na vrhe. Samo, kadar govorimo o bilateralnih srečanjih, prva dama spremlja predsednika. Ne mara hoditi na velika srečanja, tako da ni nameravala na vrh v Pariz."

K. T.