Volilni izidi razkrivajo veliko razdeljenost Ukrajine na zahod in jugovzhod. Foto: Reuters
Volilni izidi razkrivajo veliko razdeljenost Ukrajine na zahod in jugovzhod. Foto: Reuters
Slavje v Kijevu
Pred sedežem volilne komisije slavijo množice Janukovičevih privržencev. Foto: Reuters

Po podatkih osrednje volilne komisije je Janukovič v 2. krogu volitev prejel 48,95 odstotka glasov, Timošenkova 45,47 odstotka, okoli 4 odstotki volivcev so glasovali proti obema kandidatoma, medtem ko je bilo 1,2 odstotka neveljavnih glasovnic. Skupno se je predsedniških volitev udeležilo kar 69 odstotkov vseh ukrajinskih volilnih upravičencev. Država se je razdelila na dva dela, v zahodnih regijah je premočno zmagala Timošenkova, v vzhodnih in južnih pa Janukovič.

Bo Timošenkova odstopila?
V obvestilu na uradni strani je prihodnji četrti predsednik Ukrajine zapisal: "Pozivam ministrsko predsednico, da naj odstopi in odide v opozicijo. Opomnil bi gospo Timošenko, da je temelj demokracije volja ljudstva. Demokratični voditelji vedno sprejmejo izide volitev. Država ne potrebuje nove krize."

Timošenkova že vse od nedeljskih volitev ni izdala nobenega uradnega obvestila, neuradno pa je napovedala sodno spodbijanje izidov. Ker predsednica stranke Domovina vodi ukrajinsko vlado, je pričakovati, da se bo povolilni zavlekel v naslednje dni.

V ozadju še vedno "oranžna revolucija"
Janukovič, ki vodi Stranko regij, je že napovedal, da namerava skleniti novo koalicijo, če mu namera ne bo uspela, pa bo razpustil ukrajinski parlament in razpisal nove volitve. V intervjuju za ameriški CNN je 59-letnik iz Doneckega bazena dejal: "Država je bila demokratična pet let, kar se je znova dokazalo na teh volitvah. Julija Timošenko izdaja načela "oranžne revolucije"."

Na predsedniških volitvah 2004 je sprva slavil Janukovič, ki bi tako nasledil Leonida Kučmo. Takratna opozicija pod vodstvom Viktorja Juščenka in Timošenkove je pripravila množične proteste, kar je oblast prisililo v priznanje volilnih poneverb. Izveden je bil 3. krog volitev, ki ga je dobil Juščenko.

Za EU, proti Natu
"Nisem kremeljski klovn," je Janukovič odločno zanikal, da se bo podrejal pritiskom iz Moskve in bo ukrajinsko zunanjo politiko usklajeval z Rusijo. Janukovič je pred volitvami obljubil revizijo plinskega dogovora z Rusi, ki naj ne bi bil dovolj ugoden za drugo največjo evropsko državo. V volilnem programu se Janukovič zavzema za nadaljevanje približevanja Evropski uniji, kar naj bi se končalo s članstvom Ukrajine. Pomembna razlika je le pri Natu, ki mu Janukovič odločno nasprotuje.