Starša sta dečka kaznovala, ker se je tisti dan vedel neubogljivo ter metal kamenje v mimovozeča vozila in pohodnike. Foto: Reuters
Starša sta dečka kaznovala, ker se je tisti dan vedel neubogljivo ter metal kamenje v mimovozeča vozila in pohodnike. Foto: Reuters
Vojaško zavetišče, kamor se je deček zatekel. Foto: Reuters
Oče je skrušen obljubil, da bosta z ženo dečku izkazovala (še) več ljubezni. Foto: Reuters
Japonskega dečka našli živega

Iznajdljivega Jamata Tanuko so našli v vojaški baraki blizu Šikabeja na severu Hokaida, le nekaj kilometrov od kraja, kjer sta ga starša nagnala iz avtomobila. Starša sta sprva trdila, da se je Jamato izgubil, ko so nabirali užitne rastline, a nazadnje priznala, da sta ga zapustila ob gozdni cesti, ker se je grdo vedel in v mimoidoča vozila metal kamenje.

Oče, ki ga je vest preveč pekla, zato je vse skupaj policiji priznal, je še zatrdil, da sta se z ženo odpeljala samo kakih 500 metrov naprej in sta se po petih minutah že vrnila, a je svojeglavi Jamato že izginil.

Opravičilo sinu
Njegov oče se je skrušen opravičil tako sinu kot na stotine reševalcem, ki so skoraj teden dni intenzivno iskali fantka, češ, da je šel predaleč. "Moja pretirana reakcija je sinu povzročila boleče trenutke," je dejal 44-letni Takajuki Tanuka na čustveni tiskovni konferenci pred bolnišnico v Hakodateju, kamor so njegovega sina odpeljali na pregled. "Globoko se opravičujem ljudem v njegovi šoli, ljudem, ki so sodelovali pri iskalni akciji, in vsem, ki sem jim povzročil težave."

Ob tem se je še zahvalil iskalnim ekipam in zagotovil, da je do zdaj vzgajal sina z veliko ljubezni, kar da bo počel še naprej. "Vzgojili smo ga v ljubeči družini, a od zdaj naprej mu bomo izkazovali še več ljubezni in budno pazili nanj med odraščanjem," je obljubil. "Najino vedenje je šlo predaleč in to je nekaj, kar izjemno obžalujem. Mislil sem, da počnem to za njegovo dobro, ampak, da, zdaj se zavedam, da sem šel predaleč."

Rahlo dehidriran in lačen, sicer zdrav
180-članska ekipa, v kateri so sodelovale tudi japonske obrambne sile (SDF), je odročno gorato področje, kjer domuje veliko število rjavih medvedov, prečesavala dobrih šest dni, v tem času pa niso našli nobene sledi za Jamatom in njihovi upi, da bi ga našli živega, so počasi plahneli.

A v petek malo pred 8. uro zjutraj so ga našli v stavbi na oporišču obrambnih sil, dobre 4 kilometre proč od kraja, kjer sta ga starša odložila, oz. 7 kilometrov, če je deček potoval po gozdnih poteh.

"Eden naših vojakov se je danes zjutraj pripravljal na vaje in odprl vrata stavbe in - tam je bil, zvit v klobčič na žimnici," je pripadnik SDF-ja povedal za japonski NHK. "Ko ga je vprašal, ali je on Jamato, je fant prikimal, da je. Potem je povedal, da je lačen, zato mu je vojak dal nekaj vode, kruh in riževe kroglice."

NHK še poroča, da je deček povedal reševalcem, da je "hodil po hribih", dokler ni našel zavetišča, čeprav je dal nasprotujoče si podatke, ali je hodil več dni ali je že isti večer našel vojaški kompleks. Našli so ga rahlo dehidriranega in podhlajenega, z manjšimi praskami, sicer pa je popolnoma zdrav in ni videti, da bi izgubil kaj dosti teže.

Jamoto je bil oblečen zgolj v poletna oblačila, s seboj pa ni imel ne hrane ne vode, je pa bila pred zavetiščem pipa z vodo.

Policija je sicer že pred dnevi sporočila, da razmišljajo, da bi proti staršema vložili obtožnico zaradi zanemarjanja otroka.

Japonskega dečka našli živega