Japonski časniki so novico o rojstvu postavili na naslovnico, vsa Japonska pa se veseli. Foto: EPA
Japonski časniki so novico o rojstvu postavili na naslovnico, vsa Japonska pa se veseli. Foto: EPA
Princ Akišino in princesa Kiko
Princ Akišino in princesa Kiko že imata dve hčerki, ki sta dobili težko pričakovanega bratca. Foto: EPA

Iz cesarske palače v Tokiu so sporočili, da je imel deček, ki se je pol ure pred polnočjo po našem času, rodil s carskim rezom, 2.558 gramov.

Malček in njegova mama Kiko, ki ima 39 let, pa se počutita dobro, so dodali. V cesarski družini so zadnjega moškega potomca dobili leta 1965, ko se je rodil oče novorojenčka, mož princese Kiko, princ Akišino. Akišinov starejši brat Naruhito, ki je prvi v vrsti za japonski prestol, in princesa Masako sina nimata, pred štirimi leti pa se je rodila princesa Aiko.

Tabloidi so vedeli že prej
Vsi japonski mediji so napeto čakali porod princese Kiko. Ko so izvedeli, da se je rodil deček, je to takoj postala novica leta, čeprav so japonski tabloidi že več tednov pred rojstvom napovedovali, da bo na svet prišel deček, in ne deklica. Novorojenček je tretji v vrsti za japonski prestol, za svojim stricem in očetom, Japonsko pa je prevzelo nepopisno veselje. Posebne izdaje časnikov so oznanile prihod težko pričakovanega dojenčka.

Oboževalci kraljeve družine so v Saporu, kjer je na uradnem obisku cesarski par Akihito in Mičiko, dedek in babica novorojenčka, mahali za zastavicami in vpili: "Čestitamo!" Blizu tokijske univerze Gakušin, kjer sta se spoznala Kiko in Akišino, so zaplesali, po vsej Japonski pa so nazdravili s sakejem. Tudi novorojenček bo hitro deležen posebnih tradicionalnih obredov - na blazino mu bo njegov oče položil majhen meč, ki naj bi odgnal zle duhove.

Konservativci še posebej zadovoljni
Konservativci, ki želijo ženske obdržati stran od prestola, so si oddahnili, rojstvo pa bo vsaj za nekaj časa odložilo razprave o tem, ali bi japonski prestol, na katerem že več kot 2.000 let sedijo le moški, nekoč lahko zasedla ženska. V nasprotju s konservativci pa bodo verjetno nekoliko razočarani tisti Japonci, ki so si želeli sprememb in mislijo, da bi prav lahko državo predstavljala tudi ženska.

Šizo Abe, konservativec, ki upa, da bo še ta mesec postal premier, je izjavil: "To je prav čudovit občutek, ki nas spominja na jasno jesensko nebo." Ko pa so se novinarji dotaknili vprašanja nasledstva, je odgovoril: "Pomembno je, da o tem razmislimo v miru in previdno." Premier Džuničiro Koizumu je imel že nekaj časa v načrtu spremembo zakona o nasledstvu, a je Kikina nosečnost razpravo odložila.