Avlaki naj bi bil vodja Al Kaide na Arabskem polotoku. Foto: Reuters
Avlaki naj bi bil vodja Al Kaide na Arabskem polotoku. Foto: Reuters

"Ne posvetujte se z nikomer glede ubijanja Američanov ... Ubijanje hudiča ne potrebuje nobene fatve," je v videoposnetku, objavljenem na neki islamski spletni strani, v arabskem jeziku pozval Avlaki, ki so ga oblasti v Jemnu prejšnji teden v odsotnosti obtožile povezav s teroristično mrežo Al Kaida in spodbujanja k ubijanju tujcev.

V 23-minutnem sporočilu je Avlaki arabske in jemenske voditelje označil za "skorumpirane". "Kralji, emirji in predsedniki zdaj niso kvalificirani, da bi vodili narode ali celo čredo ovac. Če so voditelji skorumpirani, imajo učenjaki dolžnost, da vodijo nacijo," pravi.

Jemen znova v ospredju
Vložitev obtožnice pretekli teden, prvi formalni ukrep jemenskih oblasti proti Avlakiju, se je zgodila v času, ko je Jemen znova pod drobnogledom mednarodne javnosti zaradi bombnih pošiljk iz te države, ki so ju nedavno odkrili v Dubaju in v Veliki Britaniji.

Po trditvah jemenskega tožilstvo je bil Avlaki več mesecev v stiku z Jemencem Hišamom Mohamedom Asemom, ki naj bi pretekli mesec v bližini Sane ustrelil Francoza Jacquesa Spagnola in ga je spodbujal k umoru tujca.

V ozadju številnih (spodletelih) napadov
Mlademu imamu, v ZDA rojenemu sinu nekdanjega jemenskega ministra, ki ima jemensko in ameriško državljanstvo, Washington očita terorizem in povezave z Al Kaido in ga je označil za "posebej določenega globalnega terorista", ki naj bi bil vodja Al Kaide na arabskem polotoku. Povezan naj bi bil s strelskim pohodom v ameriškem vojaškem oporišču Fort Hood novembra lani v Teksasu, z neuspešnim poskusom aktivacije bombe na Times Squaru v New Yorku in z neuspešnim poskusom aktivacije bombe na letalu, ki je bilo za božič lani namenjeno v Detroit.