Jocić najverjetneje ne bo izročen Hrvaški, je pa mogoče, da bosta državi dosegli dogovor in mu bodo za umor Pukanića sodili v Srbiji. Foto: EPA
Jocić najverjetneje ne bo izročen Hrvaški, je pa mogoče, da bosta državi dosegli dogovor in mu bodo za umor Pukanića sodili v Srbiji. Foto: EPA
Prijeli Joca Amsterdama

Po navedbah beograjskega B92 so Jocića, bolj znanega pod nazivom Joca Amsterdam, prijeli v hiši nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, ki jo je imel v najemu. Po aretaciji so hišo začeli preiskovati policisti.

Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dacić je pojasnil, da so ga prijeli po nalogu tožilstva za organiziran kriminal zaradi suma, da je vpleten v lanski uboj lastnika hrvaškega tednika Nacional in njegovega sodelavca Nika Puljića.

Prejšnji teden so hrvaški mediji poročali, da je zaščitena priča pred preiskovalno sodnico v Zagrebu povedala, da je julija lani Jocićev mafijski boter in njegov tesen sodelavec Vladimir Djurović sredi Zagreba izročil 60.000 evrov za pripravo umora še enemu domnevno vpletenemu v umor Robertu Mataniću, ki naj bi za Jocića opravil vrsto "umazanih poslov" v Bolgariji.

Hrvaški in srbski mediji so ob tem poročali, da je izdaja mednarodne tiralice za Jocićem samo še vprašanje časa.

"Kralj Balkana in Evrope"
Jocića so svetovni mediji v zadnjem desetletju poimenovali evropski in balkanski kralj kokaina, in sicer zaradi vpletenosti v tihotapljenje z mamili in številne umore. Po poročanju srbskega Blica je več desetletij živel zunaj Srbije in se pogosto znašel za zapahi. Svoj "kraljevski" naziv si je pridobil zadnje desetletje prejšnjega stoletja, ko je živel v Bolgariji, kjer naj bi ga celo ščitile tamkajšnje tajne službe.

Interpol je leta 2001 za njim razpisal tiralico in bolgarska policija ga je prijela prihodnje leto, ko ga je tudi izročila Nizozemski, kjer je leta 2004 odslužil zaporno kazen iz preteklosti. Zaradi še nekaterih preiskav proti njemu so ga pridržali še do leta 2006, ko so ga izročili Srbiji. Po plačilu varščine je že po dveh mesecih odkorakal iz zapora.

G. V.

Prijeli Joca Amsterdama