Mati jordanskega pilota se je udeležila protestov, na katerih so zahtevali njegovo izpustitev. Foto: Reuters
Mati jordanskega pilota se je udeležila protestov, na katerih so zahtevali njegovo izpustitev. Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država naj bi v zameno za japonskega talca in jordanskega pilota zahtevala izpustitev Sadžide Al Rišavi, ki so jo v Jordaniji obsodili na smrt zaradi sodelovanja v nizu terorističnih napadov v Amanu, v katerih je bilo leta 2005 ubitih 60 ljudi. Sama je skušala izvesti samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

"Zaprosili smo za dokaz, da je pilot še živ, in do zdaj nismo prejeli ničesar," je povedal tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamad Al Momani in pojasnil, da sodelujejo skupaj z japonskimi oblastmi pri naporih za osvoboditev japonskega talca Kendžija Gote.

Islamska država je konec tedna usmrtila japonskega talca Haruno Jokavo, potem ko Tokio ni izpolnil zahteve po plačilu 200 milijonov dolarjev odškodnine. V torek so skrajneži objavili posnetek, na katerem naj bi Goto zatrdil, da ima Jordanija 24 ur časa za izpustitev Al Rišavijeve. V še enem poznejšem posnetku glas, ki se izdaja za Goto, trdi, da so ta rok podaljšali.

Pilota Moaza Al Kasasbeha so pripadniki Islamske države zajeli 24. decembra lani, ko se je njegovo letalo ponesrečilo na severu Sirije. Japonski novinar Goto je v Sirijo odšel oktobra, da bi pomagal rešiti prijatelja Jokavo.

Jordanija je del ameriške koalicije, ki od avgusta lani izvaja zračne napade na položaje Islamske države v Siriji in Iraku. Japonska v vojaških napadih ne sodeluje, je pa Tokio prispeval sredstva za države, ki jih je prizadelo nasilje skrajnežev.