Jovanka Broz je v bolnišnici že od 23. avgusta, stanje pa se ji je nenadoma spet poslabšalo. Foto: EPA
Jovanka Broz je v bolnišnici že od 23. avgusta, stanje pa se ji je nenadoma spet poslabšalo. Foto: EPA
Tito in Jovanka Broz
Jovanka Broz Tita tudi več let pred smrtjo ni videla, saj so jo poslali v izolacijo. Sama meni, da so bili to politični nasprotniki, ki so se je bali, saj je bila prav ona ves čas Titova desna roka. Foto: EPA
Tito in Jovanka Broz
Jovanka Broz, rojena 7. decembra 1924 v kraju Pećani v Liki na Hrvaškem, je Titova žena postala leta 1952. Foto: Bobo


Jovanka Broz je še vedno v bolnišnici, zdravstveno stanje se ji je nenadoma spet poslabšalo, so potrdili na urgenci kliničnega centra v Beogradu, kjer so jo sprejeli 23. avgusta. Takrat so jo sprejeli z znaki sepse v polzavestnem stanju, ko so informacije o njeni domnevni zanemarjenosti prišle na dan, pa so se v urgentnem centru zavili v molk.

Jovanka Broz, rojena 7. decembra 1924 v kraju Pećani v Liki na Hrvaškem, je Titova žena postala leta 1952, od njegove smrti leta 1980 pa je zares živela v skorajda popolni izolaciji v eni izmed vil na Dedinju. Tudi te dni ji je minister Rasim Ljajić, ki ji je leta 2005 prvi priskočil na pomoč, saj so se mediji razpisali, da živi v razpadajoči palači, ob odhodu iz bolnišnice spet ponudil začasno prebivališče, da bi vilo dokončno obnovili, vendar naj bi, kot so izvedeli srbski mediji, ponudbo zavrnila.

"Jovanka Broz se vilo boji zapustiti," pojasnjuje njen dolgoletni odvetnik Toma Fila. Tudi sam ji je v imenu takrat samo notranjega ministra Ivice Dačića nudil začasno selitev, pa tudi to, da bi znotraj države formalni lastnik vile postalo notranje ministrstvo in tako prevzelo obnovo, vendar je menda tudi to zavrnila. Fila je bil skupaj z Dačićem in Ljajićem pri Jovanki Broz, ko so ji pred štirimi leti vročili potni list, ki ga je tri leta pred tem, ko je od Ljajića dobila osebno in zdravstveno izkaznico, tudi zavrnila.

Vitalna, klepetava, bistra in prijazna
Ljajičeva nekdanja svetovalka, zdaj komentatorka Nina, Antonela Riha, se spominja prvega obiska pri nekoč prvi dami Jugoslavije. Bila je zima 2005, v vili na Užiški ulici, kjer je živela, je zamakalo, bilo je vsega 14 stopinj Celzija, ogrevanja zaradi okvare Jovanka ni imela. Ko sta ji skupaj s takratnim ministrom za manjšinske pravice izročila osebno in zdravstveno izkaznico, potnega lista ni hotela, pa čeprav je ves čas dobivala pisma z vabili v razne kraje nekdanje Jugoslavije, tudi na Brione, pojasnjuje Riha.

Riho je razburilo poročanje medijev o Jovankini zanemarjenosti. "Delovala je kot prva dama, tako se je oblačila. Bila je razgledana, spremljala je aktualno politično in družbeno dogajanje. Pogovarjali sva se o razpadu nekdanje Jugoslavije, ki jo je osebno močno prizadel, močno jo je tudi prizadel atentat na premierja Zorana Đinđića," pravi Riha, ki je ponosna, da je spoznala takšno osebnost. Če bi jo opisala z nekaj besedami, bi jo s presežniki: "Vitalna, klepetava, bistra in prijazna."

Tito: "Če boš v stiski, najemi odvetniško pisarno Fila"
Toma Fila, ki je skupaj s pokojnim očetom Jovanko Broz ves čas zastopal v sporu z državo glede nasledstva, pravi, da mu je Jovanka povedala, da jo je na njegovo odvetniško družino napotil sam Josip Broz - Tito. "Tito je dejal, naj v stiski poišče pomoč File, češ da se nikogar ne boji in je dovolj trmast, da ji bo pomagal. Vsaj tako pravi Jovanka," pojasnjuje Fila.

Fila, ki je od sredine 80. let preteklega stoletja, ko je Jovanka ostala brez vsakršnega premoženja, dobil kar 18 (ustavnih) sporov, in proces o razdelitvi Titovega premoženja pripeljal skoraj do konca, se je moral slavni stranki odreči zaradi navzkrižja interesov, saj je postal Dačićev svetovalec. Jovanko Broz je zastopal pro bono, kot tudi nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića pred haaškim sodiščem za vojne zločine. "Denar se služi drugje, to so primeri, v katerih pokažeš, kakšen odvetnik si," pravi Fila.

Jovanka verjame v kult voditelja
Čeprav je v boju za svoje nasledstvo po Titu Jovanka ubrala pravno pot, živi v preteklosti, meni Fila. "Verjame, da bi njen primer moral rešiti en sam človek, vodja, kakršen je bil Tito," pravi. Sicer je osnova Filovega pravnega boja prav Titov zakon v dveh točkah. "V prvi točki piše, da nihče ne sme dajati in niti prejemati daril večje vrednosti, v drugi pa, da to ne velja za Josipa Broza - Tita."

To je razveljavila vlada Milke Planinc z zakonom o lastnini Josipa Broza - Tita, po katerem je vse, kar naj bi obstajalo o skrivnostnem 4. spisku lastnine (sicer so Jovanka in oba sinova pripravili vsak svoj spisek), družbena lastnina.

Vendar to ni res, je uspešno pred sodišči dokazoval Fila. "Vse, kar je dobil, vsa darila, so njegova osebna lastnina, saj je bil takrat veljaven njegov zakon. To pa pomeni, da so zdaj lastniki njegovi nasledniki," pojasnjuje Fila. In: "Vse, kar se je proizvajalo v Jugoslaviji, sta dobila tudi Jovanka in Tito - vsakega proizvoda po en primerek." V to kategorijo osebne lastnine so uvrščena tudi darila iz tujine, zato ni čudno, da so na spisku avtomobili, zlata kočija, 60 konjev, ročne ure …

V Titovem sefu zgolj lastnina Karađorđevićev?
Letos so v imenu predsednika Tomislava Nikolića in na zahtevo sodišča, ki vnovič vodi nasledstveno razpravo po Josipu Brozu - Titu, odprli t. i. Titov sef, deponiran pri Narodni banki Jugoslavije, zdaj Srbije. Navzoči so bili trije Nikolićevi odposlanci, v sefu naj bi bili predmeti iz 4. spiska, ki je bil razglašen za državno tajnost. Nedavno so se mediji razpisali, da menda v sefu sploh naj ne bi bilo Titove lastnine, ampak zgolj lastnina prestolonaslednikov Karađorđevićev.

V vsakem primeru - za določene predmete se ve, kje so. Med Titove naslednike bi lahko razdelili tudi Titove avtomobile, ki so razstavljeni v Muzeju v Bistri, pa darila, ki so na ogled v Muzeju zgodovine Jugoslavije - 25. maj. Zvezni zakon o družbeni lastnini namreč ne more veljati retroaktivno. "V trenutku, ko nekdo umre, je nekdo njegov naslednik. Ni pomembno, kdo, vsekakor pa to ni država, ampak zasebnik," pojasnjuje Toma Fila.

Jovanka in Tito
Jovanka Broz Tita tudi več let pred smrtjo ni videla, saj so jo poslali v izolacijo. Sama meni, da so bili to politični nasprotniki, ki so se je bali, saj je bila prav ona ves čas Titova desna roka in zadnja v vrsti, ki bi s svojim življenjem branila njegovo, pravi Fila. V vsem tem času, ko je z njim še delila vilo Beli dvor, kjer so zdaj vnovič Karađorđevići, ga je menda videla samo enkrat. Tri leta po Titovi smrti je čakala na svoja oblačila, saj so vsa razparali in menda iskali mikrofilme. Vsako leto 4. maja, na obletnico Titove smrti, in 25. istega meseca, na njegov rojstni dan oziroma dan mladosti, prav Jovanka prva položi cvetje na njegov grob na Dedinju.

Tako Toma Fila kot Antonela Riha, ki sta Jovanko Broz pobliže spoznala, sta enotna: Jovanka je neizmerno ljubila Josipa Broza - Tita. "Vsaka njena zgodba se je začela ali pa končala s Titom, definitivno je bil moški njenega življenja," se spominja Riha. "Resnično je ljubila Tita. Srečen bi bil, če bi moja žena o meni govorila tako," pa pravi Fila.

Marta Razboršek, dopisnica RTV Slovenija iz Beograda