Meja med Severno in Južno Korejo je močno zastražena. Foto: EPA
Meja med Severno in Južno Korejo je močno zastražena. Foto: EPA
Južna Koreja dviguje pripravljenost

Južna Koreja je prepričana, da bi lahko njena severna soseda še ta teden izstrelila dve raketi srednjega dosega, zato je poveljstvo skupnih sil Južne Koreje in ZDA stopnjo pripravljenosti zvišalo s 3 na 2, kar izraža "smrtno nevarno grožnjo". Četrta stopnja velja v mirnem obdobju, tretja pomeni pomembno grožnjo, prva stopnja pa se uporablja v vojni.

Južnokorejska obveščevalna služba je sporočila, da se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev dveh raket srednjega dosega s svoje vzhodne obale, saj je tja namestila dve raketi musudan. Omenjeni raketi je Severna Koreja predstavila na vojaški paradi leta 2010, a ju še ni preizkusila. Južnokorejski zunanji minister Jun Bjung Se je dejal, da bi lahko Pjongjang raketi izstrelil kadar koli.

Severna Koreja zaprla ključni mejni prehod s Kitajsko
Tudi Severna Koreja še naprej stopnjuje napetost. Danes je tako za skupine turistov zaprla ključen mejni prehod s Kitajsko, že prejšnji teden je Pjongjang tujim diplomatom predlagal, da do 10. aprila zapustijo državo, v torek pa je tujce v Južni Koreji pozval, naj zapustijo državo, saj obstaja tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne "termo-jedsrka vojna".

Tudi Japonska je v polni pripravljenosti na morebitni napad. Obrambni minister Icunori Onodera je že v torek ukazal namestitev raketnega sistema Patriot v okolici Tokia, ob tem pa so zatrdili še, da so pripravljeni pred morebitnim napadom iz Severne Koreje obraniti približno 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia.

Južna Koreja dviguje pripravljenost