Roch Marc Christian Kabore je nekdanji bankir, bil pa je tudi premier. Foto: Reuters
Roch Marc Christian Kabore je nekdanji bankir, bil pa je tudi premier. Foto: Reuters

58-letni novi predsednik je prisegel pred več tisoč navdušenih podpornikov, ki so ga pozdravili z glasnim navdušenjem. V prestolnici Ouagadougouju so se Kaborejeve inavguracije udeležili številni voditelji afriških držav. Kabore je dejal, da bo "branil ustavo in se boril za zagotovitev pravičnosti za vse".

Kabore je bil dolga leta zaveznik Blaisa Campaoreja, ki je vladal od leta 1987. Oblast je prevzel z državnim udarom, na enak način pa je bil lani strmoglavljen. Kabore je bil tudi premier v režimu Campaoreja in vodja vladajoče stranke. Podporo je pridobil, ko se je zaradi nesoglasij razšel s predsednikom in mu nasprotoval pri prizadevanjih za spremembo ustave, s čimer je želel ostati na oblasti in bi se lahko potegoval za nov mandat. Ko je bil Compaore prisiljen zapustiti položaj, je pobegnil v Slonokoščeno obalo, njegov padec pa je na ulicah pozdravilo več deset tisoč ljudi.

V ponedeljek so pridržali 20 vojakov, ki so poskušali osvoboditi generala Gilberta Diendereja. Diendere, ki je vodil kratkotrajen septembrski udar, je bil tesen zaveznik lani odstavljenega predsednika. Po enem tednu se je moral predati, potem ko se je protestnikom, ki so nasprotovali državnemu udaru, pridružila še vojska. Diendere je bil oktobru obtožen 11 kaznivih dejanj, vključno z grožnjo državni varnosti. Vse obtožbe je zanikal. S Compaorejem je obtožen tudi umora nekdanjega predsednika Thomasa Sankaraja, ki so ga ubili leta 1987.