Parade ponosa v Beogradu ni bilo že drugo leto zapored. Foto: Reuters
Parade ponosa v Beogradu ni bilo že drugo leto zapored. Foto: Reuters
Jelko Kacin
Jelko Kacin z ostrimi besedami nas odločitvijo srbske vlade, ki je prepovedala Parado ponosa. Foto: BoBo
Srbska policija
Nekateri izmed protestnikov Parade med štirimi stenami, ki so iz protesta sedli na stiropor pred vhodom v Medija center, so povedali, da jim policisti niso dovolili, da bi šli na ulico. Foto: EPA

Jelko Kacin je v intervjuju za radio Svobodna Evropa dejal, da bo o nedavni odločitvi srbske oblasti, ki je prepovedala Parado ponosa v Beogradu, razpravljal tudi Bruselj, Beograd pa bi moral biti nad odzivom Švedske in Nizozemske zaskrbljen.
"Politično sporočilo vlade in njenih organov, ki je bilo namenjeno prebivalcem Srbije in manjšini v LGBT-ju, je bilo sprejeto, o njem pa bodo v Evropskem parlamentu presojali in odgovorili na primeren način, prepričan sem, da bo tako tudi v drugih institucijah EU-ja," je dejal Kacin.

Dačić: Parada ponosa ni pogoj za vstop v EU
Srbski premier Ivica Dačić, ki je zagotavljal, da vlada ne bo prepovedala Parade ponosa za pravice homoseksualcev, je na koncu storila prav to. Ob tem je sledilo pojasnilo, da so Parado prepovedali zaradi možnosti resnega ogrožanja miru in varnosti.
Dačić je v pojasnilu še dodal, da organizacija parade ponosa ni pogoj za vstop Srbije v Evropsko unijo, saj da obstajajo države, ki so kar nekaj korakov pred Srbijo, pa še niso organizirale tovrstne manifestacije.
"Tisti, ki je iz tega odšel nepoškodovan, je imel srečo"
Spomnimo. Zadnja Parada ponosa, ta je bila v Beogradu 10. oktobra 2010, je izzvala hudo nasilje. RTV-jeva dopisnica Marta Razboršek, ki je bila na manifestaciji, je dogodek opisala kot najhujši od demonstracij za Kosovo leta 2008.
"Vse je razbito. Tisti, ki je iz tega odšel nepoškodovan, je imel srečo." V izgredih, ki so jih povzročili huligani, in ne sami udeleženci manifestacije, je bilo ranjenih več kot 100 ljudi, okoli 188 so jih aretirali.

"Srbija se odpoveduje svoji suverenosti"
Letošnja odločitev srbske vlade je sprožila val kritik. Med drugim je predstavnik organizacijskega odbora Goran Miletić poudaril, da prepoved parade pomeni, da se država odpoveduje suverenosti v središču Beograda.
Kacin: Srbija bo dobila ustrezen odgovor svoji odločitvi
Evropski poslanec Jelko Kacin pa je v omenjenem intervjuju dodal, da je bilo v preteklih dneh v Srbiji pravo tekmovanje v tem, kdo bo podal več negativnih izjav glede same Parade ponosa: "To so delali ljudje, ki za takšne izjave sploh nimajo pristojnosti. Zaradi vsega, kar se je zgodilo, sprejemamo odločitev kot zelo močno in zelo zavestno politično sporočilo, ki ga bomo vzeli na znanje in v skladu z njim tudi ravnali."

Ko so Kacina vprašali, kaj ima s tem v mislih, je odgovoril: "To pomeni, da bo Srbija dobila tisto, kar je iskala. Odločila se je, da bo poslala takšno sporočilo, zato bo na to dobila ustrezen odgovor."

Parado ponosa zamenjala Parada med štirimi stenami
Namesto odpovedane Parade ponosa je v beograjskem Medija centru potekala "Parada med štirimi stenami". Prireditev, ki so jo spremljali poostreni varnostni ukrepi, je minila brez incidentov.
Organizatorji napovedali parado in tožbo
Organizatorji omenjene parade so sicer zatrdili, da si bodo še naprej prizadevali za Parado ponosa na beograjskih ulicah, kar je ne le njihova želja, temveč tudi pravica. Napovedali so, da dogodek ponovno načrtujejo za 28. september prihodnje leto. Kot so že pred dnevi napovedali organizatorji Parade ponosa, se bodo zaradi prepovedi današnjega shoda, ki je v svetu sprožila vrsto obsodb, obrnili na ustavno sodišče.

Pojasnili so tudi, da se želijo sestati s predstavniki oblasti, vključno s premierjem Ivico Dačićem. Prireditve sta se sicer udeležila tudi vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Vincent Degert in švedska ministrica Birgitta Ohlsson. Kot je poudarila ona, Evropska unija ne bo sprejela neenakosti in homofobije. Po njenih besedah imajo vsi pravico do tega, da se ponosno izrečejo o tem, kdo so.

Srbija znova padla na preizkusu strpnosti
Srbija znova padla na preizkusu strpnosti