Obama, čeprav znan kot kadilec, se s cigareto ne pusti ujeti v fotografski objektiv. Foto: Reuters
Obama, čeprav znan kot kadilec, se s cigareto ne pusti ujeti v fotografski objektiv. Foto: Reuters

Obama je navedel lastne težave pri odvajanju od kajenja, ko je predstavil novi zakon, ki bi dal zvezni Agenciji za hrano in zdravila (FDA) pooblastila za regulacijo tobačnih proizvodov, s tem pa pomagal mladim, da se rešijo odvisnosti, ki se ji je sam vdajal več let.



Stroga regulacija
Zakon bo prav tako od tobačnih družb zahteval, da predložijo poln seznam sestavin in dodatkov, ki jih uporabljajo v svojih proizvodih, prepovedal oglaševalske kamapnje, ki merijo na mlade, uporabo nazivov "light" in "mild" ter na škatlicah uvedel obvezno uporabo opozorilnih napisov.

Po uradnih podatkih naj bi v ZDA kadila skoraj četrtina srednješolcev, navajajo pa tudi, da je prenehanje kajenja najtežje za ljudi, ki začnejo kaditi pred 21. letom. Sodeč po raziskavah naj bi skoraj 30 odstotkov mladih kadilcev umrlo prezgodaj za posledicami bolezni, povezanih s kajenjem.

Obamove kadilske pregrehe
Obama je med slovesnostjo, ki je spremljala podpisovanje zakona v Beli hiši, dejal: "Vem, kako težko je lahko opustiti to navado, če vas spremlja dolgo časa." Obama se je cigaretam odpovedal zaradi dogovora s soprogo Michelle, ki je od njega zahtevala, da pred vstopom v predsedniško kampanjo odpravi škodljivo razvado.

Kljub temu pa se zdi, da ameriškemu voditelju opustitev kajenja ne gre ravno najlažje, saj v zadnjih tednih poročajo, da Obama še naprej občasno potegne dim ali dva. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je tako včeraj priznal: "To je nekaj, s čimer se še naprej muči, tako kot tudi milijoni Američanov."