HSP ima v saboru enega poslanca. Foto: EPA
HSP ima v saboru enega poslanca. Foto: EPA
Kljub nemogočemu popuščanju Hrvaške ta ne more ustrezno odgovoriti na slovensko izsiljevanje glede mejnega spora med državama, meni predsednik HSP-ja. Foto: MMC RTV SLO

"Če zakompleksana politika hrvaške sosede uspeva onemogočati ambicije hrvaške politične elite glede članstva v EU-ju, se postavlja vprašanje, če ne bi morali razmisliti o umiku hrvaške prošnje za članstvo v Uniji ali vsaj zmanjšati našo zagnanost glede vstopa. Če zaveznice, še posebej ZDA, niso sposobne zahtev Slovencev spraviti v okvire normalnega mednarodnega vedenja ali v razumne okvire mednarodnega prava, se postavlja logično vprašanje, kaj nam sploh bosta Nato in EU?" je ob navdušenju strankarskih delegatov dejal predsednik Hrvaške stranke prava (HSP) v govoru na 7. kongresu stranke.

"Hrvaške vojake naj zamenjajo slovenski"
Ob tem je poudaril, da hrvaški vojaki ne bi smeli tvegati svojih življenj na misijah Nata, medtem ko se slovenski vojaki "junačijo za plotom v svoji deželi in na Sveti Geri (Trdinovem vrhu)." Dodal je, da bi morala Hrvaška, če na vrhu zavezništva aprila ne bo postala članica, iz Afganistana umakniti svoje vojake, ki da naj jih zamenjajo slovenski.

Reševanje spora v Haagu
Kot nerazumno je označil mišljenje, da bodo vse hrvaške težave rešene z vstopom v EU, in poudaril, da HSP sicer podpira vstop Hrvaške v evropsko povezavo, a ne pod ponižujočimi pogoji. HSP je začel zbirati podpise za peticijo v kateri zahteva, da mejni spor med Hrvaško in Slovenijo rešuje meddržavno sodišče s sedežem v Haagu.

V govoru je med drugim omenil, da bi morala Hrvaška ukiniti t. i. pozitivno diskriminacijo glede zastopanosti manjšinskih predstavnikov v hrvaških državnih telesih in javnih službah, saj se - po mnenju Djapića - parlamentarna zastopanost nacionalnih manjšin lahko zagotovi z volilnimi listami tujcev.

T. V.