Iraška obnova je stala že več milijard dolarjev. Foto: EPA
Iraška obnova je stala že več milijard dolarjev. Foto: EPA
Britanski vojak med beljenjem stene v Basri
Še en dokaz, da pri obnovi sodelujejo tudi vojaki. Foto: EPA
Nekdanji ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld z iraškim generalom Mohamedom Vasifom in generalom ameriške vojske Thurmanom
Iraške vojake in policijo urijo tudi pogodbena podjetja. Foto: EPA

Zadnji popis pogodbenih sodelavcev v Iraku, ki ga je konec preteklega leta opravilo ameriško obrambno ministrstvo, kaže, da naj bi pri obnovi države sodelovalo 100.000 ljudi. V to so všteti tako Iračani kot vsi tuji državljani, ki delajo za podjetja, s katerimi so najprej ameriške, nato pa tudi iraške oblasti podpisale pogodbe za obnovitvene posle. Številka je kar 10-krat višja, kot je bila leta 1991, po končanju prve zalivske vojne, ne vključuje pa pogodbenih partnerjev podjetij, ki so bila izbrana za obnovitvena dela.

Pogodbena podjetja v Iraku skrbijo za varnost, zaslišujejo ujetnike, kuhajo, nameščačajo opremo, gradijo oporišča in urijo iraške vojake in policiste. Po podatkih ameriškega ministrstva za delo naj bi od leta 2003 v Iraku umrlo okoli 650 pogodbenih delavcev.

Obnovo Iraka v imenu ZDA nadzira posebni inšpektorat za obnovo Iraka Stuarta Bowena, ki je bil na položaj imenovan januarja 2004. Njegova pisarna vsako četrtletje kongresu pošlje poročilo o napredku pri obnovi in priporoči nadaljnje ukrepe.

Zaznali so, da se je lani že več projetkov izkazalo za pozitivne, še posebej pa naj bi iraške oblasti napredovale v boju s korupcijo, dosegle naj bi izboljšanje varnosti infrastrukture, napredovale v gradnji izvršne oblasti in v povečevanju podpore mednarodne skupnosti za obnovo države. Urad napoveduje, da bo letos prenos nadzora varnostnih razmer v državi še hitreje prehajal na Iračane.

Največ delavcev ima KBR
Podjetje DynCorp International ima v Iraku okoli 1.500 zaposlenih, med katerimi jih okoli 700 pomaga pri urjenju policistov. Blackwater USA ima v Iraku prav tako več kot 1.000 zaposlenih, ti pa večinoma skrbijo za varnost nevojaškega osebja.

Podjetje z največ delavci v Iraku pa je Kellogg, Brown and Root, ki ima v Iraku, Afganistanu in Kuvajtu skupaj kar 50.000 zaposlenih različnih narodnosti. Gre za gradbeno podjetje, ki je bilo nekoč podružnica Halliburtona in je od ameriških oblasti posle dobivalo tudi med drugo svetovno vojno in vojno v Vietnamu.

MPRI tudi v Iraku
Sicer je za ZDA ena najpomembnejših nalog v Iraku obnova iraške vojske, pri tem pa vneto sodeluje podjetje Military Professional Resources Incorporated (MPRI), ki je že v 90. letih pomagalo pri reformiranju hrvaških sil, reorganizaciji vojske BiH-a, prestrukturiranju makedonske vojske in po letu 2001 pri formiranju afganistanskih sil.

MPRI ima sklenjenih 12 pogodb, povezanih z obnovo Iraka. Obveznosti, ki jih pogodbe prinašajo, pa izpolnjuje okoli 500 zaposlenih. Šlo naj bi za upokojene generale, po nekaterih podatkih pa naj bi MPRI po potrebi začasno zaposloval tudi aktivne člane ameriške vojske.

M.R.