Britanski parlamentarci so jezni na tri kolege, ki so jih kamere ujele pri priznanju, da bi vzeli denar za usluge, češ da so parlament in parlamentarce spravili na slab glas. Foto: EPA
Britanski parlamentarci so jezni na tri kolege, ki so jih kamere ujele pri priznanju, da bi vzeli denar za usluge, češ da so parlament in parlamentarce spravili na slab glas. Foto: EPA
Patricia Hewitt in Geoff Hoon
Hewitova in Hoon naj bi januarja (neuspešno) vodila poskus puča znotraj laburistične stranke proti premierju Brownu. Foto: EPA

Televizija Channel 4 in časnik Sunday Times sta razkrila, da so vodilni člani laburistične stranke podjetjem v zameno za denar obljubljali vpliv v politiki.

Zaradi afere z lobiranjem, ki je izbruhnila nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami, so laburisti suspendirali nekdanjega ministra za promet Stephena Byersa, nekdanjega obrambnega ministra Geoffa Hoona in nekdanjo ministrico za zdravje Patricio Hewitt.

Lauristi so ogorčeni
"Laburistična stranka od svojih predstavnikov pričakuje najvišje standarde," je dejal neimenovani predstavnik laburistov. Številni člani stranke so zahtevali sankcije proti v škandal vpletenim kolegom.

Suspendirana trojica zanika, da bi ravnala narobe. Byers je od pristojne parlamentarne službe sam zahteval preiskavo in zatrdil, da ne dvomi, da je spoštoval kodeks ravnanja parlamentarcev. Svojo preiskavo so napovedali tudi laburosti, ki so poudarili, da njihov suspenz nima nič opravit z njihovim zavezništvom z nekdanjim premierjem Tonyjem Blairom.

Byers za 5.000, Hoon in Hewittowa za 3.000 funtov
Posnetki s skrito kamero razkrivajo, da so novinarji pod krinko predstavnikov ameriškega podjetja nagovorili parlamentarce in jim ponudili denar za lobiranje. Kamere so ujele Byers kako trdi, da je že sklepal tajne dogovore in da se je pripravljen "prodati", njegove storitve pa dnevno stanejo do 5.000 funtov (5.500 evrov). Hoon se na posnetkih hvali, da želi unovčiti svoje mednarodne izkušnje in veze tako, da bi mu to prineslo denar in da na dan za svoje "usluge" računa 3.000 funtov. Hewittova zanika, da je pomagala stranki, ki ji je palčala 3.000 funtov na dan, zagotoviti sedež v skupini, ki svetuje vladi.

V nedeljo objavljeni posnetki niso razburili le laburistov, besna je tudi britanska javnost. Voditelj konservativcev David Cameron je dejal, da se ljudje "zgražajo", pravosodni minister Jack Straw pa, da so parlamentarci "jezni".

Premier Gordon Brown je zavrnil pozive konservativcev, naj sprožijo preiskavo. Straw meni, da ni nobenih dokazov o nepravilnem ravnanju nekdanjih ministrov, a dodaja, da "se zdi, da je nekdanjim vladnim ministrom bolj pomembno služiti denar kot srečevati se z volivci".

Pravila so jasna
Predsednik odbora o standardih javnega življenja je v odzivu na afero dejal, da so pravila, ki prepovedujejo jemanje denarja za lobiranje, zelo jasna. Britanski parlamentarci sicer lahko delajo za podjetja, a morajo prijaviti svoje dohodke in ne smejo neposredno lobirati pri ministrih.