Vilhelm Junnila se poslavlja kot gospodarski minister. Foto: Reuters
Vilhelm Junnila se poslavlja kot gospodarski minister. Foto: Reuters

Vilhelm Junnila iz skrajno desne stranke Finns je odstopil teden dni po tem, ko so na dan prišle njegove močno sporne izjave, vključno s šalami o Hitlerju, za nameček pa je še imel govor na prireditvi, ki so se ga udeležili neonacisti.

Eden od članov koalicije je v četrtek poudaril parlamentarno vprašanje, ki ga je Junnila zastavil leta 2019. Junnila, ki je bil kot gospodarski minister eden od 19 članov vladnega kabineta, je takrat zapisal, da “bi bilo za Finsko upravičeno, da nosi del odgovornosti s promoviranjem podnebnih splavov", kar da bi bil "velik korak za človeštvo", poroča Guardian.

"V nerazvitih družbah Afrike je število otrok lahko ogromno, težava pa postane še večja, ker jih podnebne spremembe, zaradi lakote, bolezni in ekstremnega vremena, žene k tem, da poiščejo boljše življenje na območjih s še večjim ogljičnim odtisom," se bere njegova uradna izjava.

"Za nadaljevanje dela vlade in ugleda Finske mi je jasno, da ne morem več zadovoljivo nadaljevati svojega dela kot minister," je dejal Junnila v svoji odstopni izjavi.

Minister je sicer v sredo komaj prestal glasovanje o nezaupnici po tem, ko je prišel na dan posnetek njegovega nagovora na skrajno desni Koaliciji nacionalistov leta 2019. Isto leto se je Junnila na dogodku stranke Finns šalil glede številke 88, ki jo skrajna desnica uporablja kot kodo za nacistični pozdrav "Heil Hitler".

Pozneje se je za svojo "napako" opravičil in tvitnil: "Upam, da je vsem jasno, da ostro in kategorično obsojam holokavst, antisemitizem in vse antisemitska dejanja."

Protestniki nad "najbolj desno" finsko vlado

Kritiki so poudarili, da je bil Junnila kot gospodarski minister trgovinski ambasador Finske, katere največja trgovska partnerica je Nemčija.

Pred finskim parlamentom se je v sredo zvečer zbralo več kot tisoč protestnikov, ki so kritizirali vladno podporo Junnili in vladni program, ki ga mnogi označujejo za regresivnega in škodljivega za najbolj ranljive sloje prebivalstva.

Spor bo najverjetneje destabiliziral krhko koalicijsko vlado, oblikovano po 11 tednih pogajanj, še piše Guardian. Premier Petteri Orpo je oblikoval štiristrankarsko koalicijo, v kateri ima skrajno desna stranka Finns sedem od 19 ministrskih stolčkov.

Novo vlado, ki namerava nastopiti ostro proti priseljevanju in javni porabi, analitiki opisujejo kot najbolj desničarsko vlado v zgodovini Finske.