57-letni Tomislav Karamarko, po izobrazbi diplomirani zgodovinar, je po Franju Tuđmanu, Ivu Sanaderju in Jadranki Kosor četrti predsednik HDZ-ja. Stranko je prevzel leta 2012. Foto: EPA
57-letni Tomislav Karamarko, po izobrazbi diplomirani zgodovinar, je po Franju Tuđmanu, Ivu Sanaderju in Jadranki Kosor četrti predsednik HDZ-ja. Stranko je prevzel leta 2012. Foto: EPA

Predsedniških volitev v HDZ-ju se je udeležilo približno 45 odstotkov članov stranke, je v nedeljo po 22. uri potrdila strankarska volilna komisija, potem ko so prešteli glasove z nekaj več kot 70 odstotkov volišč, na katerih je Karamarko dobil več kot 98 odstotkov glasov podpore. Približno odstotek volilnih listkov je bilo neveljavnih.

Na volitvah 90.000 članov HDZ-ja
Volilno pravico je imelo nekaj več kot 207.000 članov HDZ. V Karamarkovem volilnem štabu pričakujejo, da bodo končni izidi pokazali, da se je volitev udeležilo več kot 90.000 članov HDZ-ja in da bo predsednik stranke dobil več kot 98 odstotkov glasov.

Stranko dvignil po porazu leta 2011
Karamarko je na začetku dejal, da mu je v prvem mandatu na čelu HDZ uspelo vrniti dostojanstvo stranki, ki je bila "na kolenih" po izbruhu korupcijskih afer, povezanih z nekdanjim predsednikom stranke in premierjem Ivom Sanaderjem, ter po porazu na parlamentarnih volitvah leta 2011.

Kot je poudaril, so se zaradi vseh žrtev v vojni in prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana morali vrniti na položaj, ki "pripada HDZ-ju kot prvi, najmočnejši in vodilni stranki Hrvatov vseh časov".

Karamarko: Ideološke razprave ob strani
Karamarko je tudi povedal, da je ob začetku drugega mandata zaskrbljen zaradi stanja v gospodarstvu. "V naslednjem mandatu bomo oblikovali svojo silovito domoljubnost na ta način, da se bomo silovito bojevali za kakovost življenja v naši domovini," je dejal. Dodal je, da bodo vse ideološke razprave pustili ob strani. "Mi smo jasni z izražanjem svoje ideologije. Nasprotujemo vsem totalitarizmom - fašističnemu, nacističnemu in komunističnemu ter ne želimo imeti opravka z njimi. Zanima nas prihodnost naših otrok," je sklenil.