Vodjo skupine Hezb i Islam, Gulbudina Hekmatjarja, ZDA iščejo zaradi njegovih povezav z Al Kaido. Foto: EPA
Vodjo skupine Hezb i Islam, Gulbudina Hekmatjarja, ZDA iščejo zaradi njegovih povezav z Al Kaido. Foto: EPA

Med najpomembnejšimi zahtevami skupine Hezb i Islam, ki jo vodi nekdanji zunanji minister Gulbudin Hekmatjar, sta umik mednarodnih sil iz Afganistana do julija tega leta, nove volitve v roku enega leta, oblikovanje prehodne vlade in nove ustave.

Srečanje med delegacijo upornikov in Karzajem je prvo, ki so ga v Kabulu potrdili. Opazovalci menijo, da so pogovori šele pripravljalni, prihajajo pa v času, ko se v Afganistanu pripravljajo na mirovno džirgo oziroma tradicionalno skupščino, ki naj bi potekala v prihodnjih tednih.

Nekdanji posebni poslanec Združenih narodov za Afganistan Kai Eide je pred dnevi potrdil, da se je zadnje leto na skrivaj sestajal z najvišjimi voditelji talibanov.

Hezb i Islam s podobnimi cilji kot talibani
Skupina Hezb i Islam je bila v 80. letih 20. stoletja ena glavnih uporniških skupin v boju proti Sovjetski zvezi. Med talibansko vladavino med letoma 1996 in 2001 je bila pasivna, nato pa se je znova oborožila. Skupina je ločena od talibanov, a ima podobne cilje. Oboji vztrajajo, da bodo mirovna pogajanja s Karzajem začeli šele po umiku vseh mednarodnih sil iz Afganistana.

Skupina Hezb i Islam ima svoja oporišča predvsem na vzhodu Afganistana, v zadnjih mesecih pa naj bi se spopadala s talibani, s katerimi se je sprla zaradi vprašanja nadzora nad okoliškimi vasmi in davki.