Divjanje po Kabulu je trajalo okoli 17 ur. Foto: EPA
Divjanje po Kabulu je trajalo okoli 17 ur. Foto: EPA

Talibani so v nedeljo sprožili najmanj šest usklajenih napadov na več ciljev v afganistanski prestolnici, še zlasti pa na poslopje parlamenta, vlade in zahodna veleposlaništva. Najprej je v mestu zabobnelo več eksplozij, čemur je kmalu sledilo streljanje.

Kot so sporočili afganistanski uradni viri, so se spopadi davi končali, potem ko so strli upor in ubili vse talibanske upornike, ki so v napadih sodelovali. Po besedah tiskovnega predstavnika afganistanskega notranjega ministrstva Sedika Sedikija so varnostne sile znova prevzele nadzor nad mestom.

Po zadnjih uradnih podatkih afganistanskih oblasti je bilo pri tem ubitih 36 talibanov, enajst pripadnikov afganistanskih varnostnih sil in štirje civilisti. Ranjenih je bilo tudi najmanj 40 pripadnikov afganistanskih sil in 25 civilistov.
Začetek "spomladanske ofenzive"
Odgovornost za napade so že prevzeli talibani, ki so sporočili, da napadi označujejo začetek "spomladanske ofenzive". Po navedbah talibanov gre za sporočilo afganistanski vladi in njenim zahodnim podpornikom, "ki so bili prepričani, da ne bomo sposobni začeti spomladanske ofenzive".

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je napade povezal z napakami obveščevalnih služb, še posebej Nata. "Infiltracija teroristov v Kabul in druge province pomeni neuspeh za obveščevalce in še posebej Nato ter bi jo morali preiskati," je dejal. V prvem odzivu na napade je Karzaj pohvalil afganistanske varnostne sile, češ da so dokazale sposobnost braniti svojo domovino.

Zadnji val nasilja v Afganistanu je sprožil tudi vrsto odzivov po svetu. Ameriško zunanje ministrstvo jih je v nedeljo označilo za strahopetne, obenem pa pohvalilo hiter in učinkovit odziv afganistanskih sil.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je v nedeljo napade odločno obsodila, afganistanski vladi pa zagotovila nadaljnjo podporo EU pri utrjevanju stabilnosti in demokracije v državi.