Ruska policija se je do zob oborožena podala na moskovske ulice, kjer je skušala preprečiti proteste. Foto: Reuters
Ruska policija se je do zob oborožena podala na moskovske ulice, kjer je skušala preprečiti proteste. Foto: Reuters
Gari Kasparov
Ruski šahovski velemojster je velik politični aktivist in nasprotnik Putinove politike. Foto: Reuters
Protikremeljski protesti v Rusiji

Shod je organizirala opozicija, čeprav so ga oblasti prepovedale, ker naj bi že prej shod ob isti uri načrtovali privrženci Kremlja. Kasparova, ki je že na prostosti, so prijeli še preden je stopil na vlak in se shoda udeležil.

Večje število ljudi se je sicer trudilo priti do Puškinovega trga v središču Moskve, kjer so hoteli protestirati proti politiki predsednika Vladimirja Putina. To jim je po svojih močeh preprečilo okoli 9.000 policistov. Prijetih je bilo tudi 200 drugih protestnikov.

Policija je Kasparova takoj odpeljala pred sodišče, ki ga je zaradi poskusa udeležbe protestov obsodilo kršenja javnega reda in miru. Po sojenju je Kasparov dejal, da je danes režim pokazal svoje prave barve, svoj pravi obraz.

"Verjamem, da je to velika zmaga za opozicijo, saj se je ljudem uspelo prebiti prek obroča in izraziti svoj protest. Prijeti smo bili, ko nismo počeli ničesar. Samo hodili smo. Zgodilo se je preprosto kriminalno dejanje ljudi, oblečenih v policijske uniforme, ki so napadli mimoidoče ruske državljane," je menil Kasparov.

Poleg Kasparova in drugih protestnikov je policija prijela tudi nekaj tujih novinarjev in fotografov.

Moskovčani v "pohodu nezadovoljstva"
Proteste proti politiki predsednika Putina so organizirale opozicijska zveza Ostala Rusija, liberalna stranka SPS in nacionalistično Gibanje proti nezakonitemu priseljevanju. Organizatorji so proteste poimenovali "pohod nezadovoljstva" in na ulice pozvali vse državljane, ki delijo njihovo mnenje, da Putinova vladavina zatira demokratične pravice.

Kremelj strogo proti protestom
Moskovske oblasti so dovoljenje za proteste zavrnile, jih razglasile za protizakonite in napovedale, da bodo proti protestnikom strogo ukrepale. Protestniki so se v manjših skupinah začeli zbirati blizu mestnega središča, približno kilometer od Kremlja.

Sicer Kremelj protestov ni dovolil, ker naj bi zborovanje na Puškinovem trgu ob isti uri že prej prijavila mladinska organizacija Mlada Straža. Tega shoda se je udeležilo okoli 15.000 zagovornikov Putina.

Berezovski pripravlja državni udar
V petek je ruski tajkun Boris Berezovski, ki je v izgnanstvu v Veliki Britaniji, napovedal, da pripravlja državni udar proti predsedniku Vladimirju Putinu. Povedal je, da pripravlja novo revolucijo in strmoglavljenje Putina, saj v Rusiji volitve niso način za zagotavljanje demokratičnih sprememb. Berezovski je prepričan, da Putin s tem, ko je oslabil opozicijo, vzel oblast popolnoma v svoje roke in se posmehoval ustavi, ogroža državo in njene demokratične pridobitve.

Protikremeljski protesti v Rusiji