Bikoborba - tradicija, ki jo je vredno zaščititi, ali krutost, ki jo je treba ustaviti? Foto: EPA
Bikoborba - tradicija, ki jo je vredno zaščititi, ali krutost, ki jo je treba ustaviti? Foto: EPA
Barcelona
Arena Monumental v Barceloni velja za eno najlepših bikoborskih aren v Španiji. Foto: EPA
Zadnja bikoborba v Kataloniji

Prvo bikoborbo (špansko la corrida de toros) v Kataloniji so organizirali leta 1387 v Barceloni, tam pa je 624 let pozneje potekala tudi zadnja. Pripravili so jo v bikoborski areni Monumental v Barceloni, kjer si je zadnji spektakel ogledalo več kot 20.000 ljudi, nastopili pa so najboljši španski matadorji, med njimi tudi Jose Tomas.

Barcelonska arena Monumental je ena najstarejših v Španiji in bikoborcem je hudo pri srcu, da so se morali posloviti od ene najlepših aren v Španiji. "To je tako lepa arena, ki ima stoletno tradicijo tako za bikoborce kot za obiskovalce," je za agencijo AP povedal matador Julian Lopez, direktor katalonske šole za bikoborce Luis Alcántara pa je za El Pais povedal, da je za bodoče bikoborce velika škoda, da se ne bodo več bojevali v barcelonski areni.

Vstopnice za zadnjo bitko pošle v hipu
Vstopnice za zadnjo bikoborbo so razprodali v rekordnem času, na črnem trgu pa so dosegale petkrat višje cene. Kljub izjemnemu zanimanju za zadnjo bikoborbo je barcelonska arena v zadnjem času bolj samevala, bikoborbe pa so privabljale predvsem radovedne turiste in peščico oboževalcev. To je bil po poročanju španskih medijev tudi eden izmed razlogov, zakaj so se katalonski poslanci odločili, da prepovedo bikoborbe.

Katalonski parlament: Odločni "ne" bikoborbi
Katalonski parlament je zakon o prepovedi bikoborb z 68 glasovi za in 55 glasovi proti potrdil lani, potem ko je več kot 180.000 ljudi podpisalo peticijo, s katero so zahtevali prepoved bojevanja. Nasprotniki bikoborb trdijo, da gre za barbarsko in zastarelo tradicijo, njihovi privrženci pa trdijo, da je korida pomembna tradicija, ki jo je treba ohraniti, in bodo prepoved izpodbijali na španskem vrhovnem sodišču.

Za prepoved naj bi se Katalonci odločili zaradi vse večjega zavedanja o pravicah živali in o krutosti bikoborb, katalonski nacionalisti pa so našli še eno točko, na podlagi katere se bo regija, ki se želi odcepiti od matične države, razlikovala od preostale Španije ter ene njenih najbolj poznanih tradicij.

Se bo prepoved razširila po vsej Španiji?
Zakon naj bi začel veljati 1. januarja prihodnje leto, nasprotniki bikoborb pa upajo, da bodo lahko prepoved uzakonili tudi drugod po državi, kar pa zagotovo ne bo lahka naloga. Predvsem v Andaluziji in Madridu je bikoborba močno zasidrana v srca prebivalcev, ki trdijo, da so bikoborbe dolgoletna tradicija, ki jo morajo ohraniti in zaščititi.

Bikoborba v Španiji in v številnih špansko govorečih deželah velja za nacionalni spektakel, v katerem se matador v peščeni areni ceremonialno bojuje z bikom. Bikoborci nosijo posebne slikovne noše, ki so namenjene samo bojevanju, ter s posebnimi gibi in z zamahi z rdečimi ogrinjali dražijo bika. Bika po navadi na koncu z vbodom s sulico ubijejo, njegovo meso pa je naslednji dan v mesnicah najbolj zaželeno in najdražje.

Bikoborbe so priljubljene tudi v sosednji Portugalski in na jugu Francije, a tam bika v nasprotju s Španijo ne pokončajo vedno.

Zadnja bikoborba v Kataloniji