Pred petimi leti sta Britance pretresla umora dveh desetletnic, ki naj bi bili pred umorom tudi posiljeni. Foto: EPA
Pred petimi leti sta Britance pretresla umora dveh desetletnic, ki naj bi bili pred umorom tudi posiljeni. Foto: EPA
Britanski policisti
Novi ukrepi proti zlorabam otrok bodo veljali v Angliji in Walesu. Foto: EPA

Zdravljenje pedofilov z zdravili, ki zatrejo spolni nagon, bodo v Veliki Britaniji najprej uvedli kot pilotni projekt. Zatrtje libida bo prostovoljno, vendar tistim pedofilom, ki so bodo odločili za to, ne bodo znižali kazni. Pedofilom bodo vbrizgali zdravilo proti raku na prostati leuproreline, ki zniža raven testestorona, zatre spolni nagon in onemogoči erekcijo.

Nasprotniki tega predloga menijo, da taka kastracija dolgoročno ni učinkovita, vendar britansko notranje ministrstvo, ki je pripravilo zakone, trdi, da se je pri omenjeni metodi število povratnikov v evropskih državah in ZDA znižalo za 50 odstotkov.

Omejen dostop do seznama pedofilov
Staršem ne bo dovoljeno izvedeti, ali v njihovi soseski živijo obsojeni pedofili, kar je dovoljeno v ZDA, saj so v raziskavi odkrili, da se je tam po uvedbi tega ukrepa 25 odstotkov pedofilov poskrilo. Namesto tega bodo lahko starši in skrbniki prvič do zdaj dostopali do podatkov o morebitnih pedofilih, ki imajo stike z njihovimi otroki. Tisti, ki bodo pridobili podatke, se bodo morali zavezati, da jih ne bodo razkrili javnosti in s tem tvegali morebitnih maščevalnih napadov.

Ker se kar 90 odstotkov zlorab otrok zgodi v krogu družine, pri čemer so še posebej ogrožene matere samohranilke, bodo tem novi ukrepi dovoljevali, da se o svojih novih partnerjih pozanimajo pri policiji. Agenciji, ki se bojuje proti zlorabam otrok in skrbi za nadzor okoli 30.000 registriranih britanskih pedofilov, bo vlada v prihodnje namenila skoraj dva milijona evrov.

G. V.