Bratranec Sadama Huseina je znan kot eden najbolj nevarnih moških v Iraku. Foto: EPA
Bratranec Sadama Huseina je znan kot eden najbolj nevarnih moških v Iraku. Foto: EPA
Stol Sadama Huseina
Stol Sadama Huseina je v sodni dvorani po njegovi usmrtitvi sameval. Foto: EPA
Kemični Ali na vislice

Poleg Alija Hasana Al Madžida, bolj znanega kot Kemični Ali, sta bila zaradi pokola na tisoče Kurdov v pokrajini Anfal leta 1988 na smrt obsojena tudi nekdanji obrambni minister Sultan Hašim Al Taj in nekdanji namestnik poveljnika operacij iraških oboroženih sil Husein Rašid Al Tikriti.

Na dosmrtno zaporno kazen sta bila obsojena nekdanji poveljnik vojaške obveščevalne službe Fahran Al Džuburi in nekdanji direktor vojaške obveščevalne službe Sabir Al Duri. Proti šestemu obtožencu, nekdanjemu guvernerju iraškega mesta Mosul, Taherju Al Aniju, pa je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov zavrglo obtožbe.

Strah in trepet Iraka pobil na tisoče nedolžnih ljudi
Kemični Ali, ki je zaradi uporabe nevarnih plinov in kemičnega orožja med Iračani povzročal strah in trepet, je bil obsojen zaradi plinskih napadov na približno 3.000 kurdskih vasi na severu Iraka. Vasi so bile zravnane z zemljo, obdelovalne površine uničene, na tisoče prebivalcev je bilo pregnanih, na tisoče nedolžnih civilistov pa so Huseinovi pomočniki pobili.

Med sodnim procesom je Kemični Ali priznal, da je vojaškim silam ukazal poboj vseh Kurdov, ki niso izpolnili ukazov in zapustili vasi, ni pa priznal, da je med operacijami uporabljal kemično orožje. Tožilstvo je na sodišču predstavilo forenzične dokaze, da so obtoženci resnično uporabljali nevarno kemično orožje in živčne pline, dokazali so obstoj množičnih grobišč in na pričanja poklicali nekatere preživele, ki še danes čutijo posledice napadov s strupenimi plini.

Huseinu bi sodili tudi za Anfal
Sadama Huseina so decembra lani zaradi pokola šiitov v vasi Dudžail usmrtili z obešenjem, bil pa je obtožen tudi genocida nad Kurdi v pokrajini Anfal, a so vse obtožbe proti njemu po obešenju opustili.

Kemični Ali na vislice