Vojaki so nakradeno blago odnesli v plastičnih vrečkah. Foto: YouTube
Vojaki so nakradeno blago odnesli v plastičnih vrečkah. Foto: YouTube
Kenijski vojaki
Vojska je do zdaj veljala za eno najbolj cenjenih institucij v Keniji. Foto: EPA

Ko so pripadniki skrajne somalijske islamske skupine Al Šabab v času sobotnega kosila 21. septembra napadli nakupovalno središče Westgate v kenijski prestolnici, se je začela prava drama, ki se je končala šele po štirih dneh, ko so nadzor nad poslopjem prevzeli pripadniki kenijskih varnostnih sil.

V napadu na nakupovalno središče, ki je bilo priljubljeno predvsem med premožnimi Kenijci in zahodnjaki, je bilo ubitih najmanj 67 ljudi. Al Šabab je napad izvedel kot odgovor na kenijsko vojaško navzočnost v sosednji Somaliji, kjer so skupaj z vojaki iz drugih afriških držav pregnali skrajneže iz večjega dela države.

Kenijski vojaki so bili po koncu obleganja središča deležni kopice pohval za njihove napore v boju z napadalci, a posnetek varnostne kamere je zdaj spremenil njihovo mnenje.

Na posnetku je videti, kako nekaj vojakov pleni v trgovini s prenosnimi telefoni, pozneje pa še druge vojake, kako s plastičnimi vrečkami zapuščajo supermarket. Posnetek je nastal, ko so bili napadalci še vedno v poslopju.

Trgovci našli prazne police
Kenijska vojska v javnosti uživa velik ugled, ki pa je načet po razkritju vedenja njenih pripadnikov. "To ni pravično. Ti ljudje bi morali skrbeti za varnost, a so nas pustili na cedilu," je dejala učiteljica Anne Njiru.

Že koncu obleganja nakupovalnega središča so se trgovci pritoževali, da so našli izropane police svojih trgovin. Izginili so prenosni telefoni, drage švicarske ure in obleke priznanih oblikovalcev. Manjkal je tudi denar v blagajnah.

Nenehnih korupcijskih škandalov navajeni Kenijci dvomijo, da bodo kadar koli izvedeli, kaj vse je dogajalo med obleganjem.

Preiskovalni parlamentarni odbor je ugotovil, da pripadniki vojske niso "nikoli sodelovali v plenjenju". V vojski so zdaj obljubili, da bodo preučili najnovejše obtožbe.