Kern je vzbudil pri državljanih visoka pričakovanja. Novi kancler opozarja, da se izteka čas za spremembe, ki bi rešile položaj obeh velikih strank. Foto: Reuters
Kern je vzbudil pri državljanih visoka pričakovanja. Novi kancler opozarja, da se izteka čas za spremembe, ki bi rešile položaj obeh velikih strank. Foto: Reuters
false
Kern je po ocenah poznavalcev uspešno saniral avstrijske železnice. Foto: Reuters
false
Avstrijo čaka drugi krog predsedniških volitev, na katerih ima možnosti za zmago kandidat skrajne desnice. Foto: Reuters
Avstrija je dobila novega kanclerja

Socialdemokrat Kern je napovedal nadaljevanje koalicije med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP) ter nov gospodarski program za boj proti krizi.

Preden je postal kancler, ga je kot predsednika stranke in s tem kandidata za kanclerski položaj skoraj soglasno imenovalo vodstvo SPÖ-ja. Od 70 članov je prejel samo en glas proti.

Neposredno pred prisego Kerna je predsednik države Heinz Fischer razrešil začasnega kanclerja Reinholda Mitterlehnerja, ki je vlado vodil od odstopa Faymanna prejšnji ponedeljek.

Zadnja možnost za veliki stranki
Kern je opozoril, da imata SPÖ in ÖVP zdaj zadnjo možnost za nov začetek. "Sicer bosta obe veliki stranki izginili s prizorišča," je dejal.

"Mi bomo ponudili roko sodelovanja, še posebej našim koalicijskim partnerjem," je izjavil Kern. Dodal je, da ima po prvih pogovorih z vodjo ÖVP-ja Mitterlehnerjem zelo dober občutek glede prihodnjega sodelovanja. Tudi Mitterlehner je napovedal "dobro sodelovanje z novo ekipo SPÖ-ja".

Nov slog in nov program
Kern je sicer dejal, da bo Avstriji vladal z novim slogom in z novim gospodarskim programom. Napovedal je "new deal" za vzpostavljanje novih delovnih mest in zagon gospodarstva. Novi kancler veliko stavi na optimizem. "Največja gospodarska zavora je slabo gospodarsko razpoloženje," je dejal Kern.

Avstrijo želi Kern do leta 2025 spet vrniti na "prehitevalni pas". Država ima po njegovih besedah vse možnosti, da znova postane vzor v Evropi, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Vladi se obetajo nekatere spremembe, in sicer menjave na položaju ministra v kabinetu kanclerja, ministrice za izobraževanje, ministra za infrastrukturo in državne sekretarke v kanclerjevem kabinetu.

Kern kot upanje za socialdemokrate
Kern, znan kot oster retorik in strokovnjak za medije, že nekaj časa velja za veliko upanje SPÖ-ja. Prebivalci od novega kanclerja, ki je uspešno saniral železnice, veliko pričakujejo. Kern velja za ambicioznega in vztrajnega, medijsko iznajdljivega človeka z dobrimi zvezami, ki je "odrasel znotraj SPÖ-ja", a se ni sprijel s strankinim aparatom.

Od novinarja do politika in gospodarstvenika
Študiral je novinarstvo, po podiplomskem študiju iz menedžmenta pa je pri 25 letih postal asistent tedanjega socialdemokratskega državnega sekretarja Petra Kostelke. Tri leta pozneje je postal poslanec in prevzel položaj vodje strankine pisarne in tiskovnega predstavnika Kostelke kot vodje poslanske skupine SPÖ-ja.

Kmalu zatem je odšel v gospodarske vode. Kariero je najprej gradil v energetski družbi Verbund, ki je deloma v državni lasti, nato pa se je leta 2010 povzpel na čelo avstrijskih železnic (ÖBB). Poznavalci se večinoma strinjajo, da je ta položaj opravljal dobro. Nekdaj nepriljubljenemu državnemu podjetju je vrnil sijaj, njegove z davčnim denarjem subvencionirane propadle finance pa je v veliki meri vrnil v red.

Faymann, ki je bil kancler od leta 2008, je nenadno odstopil 9. maja po porazu svoje stranke na predsedniških volitvah konec aprila. Na teh volitvah sta kandidata obeh vladnih strank doživela hud poraz. V drugem krogu, ki bo to nedeljo, pa se bosta pomerila kandidat skrajno desnih svobodnjakov Norbert Hofer in nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen.

Avstrija je dobila novega kanclerja