Protestniki so vdrli na letališko stezo in skušali vdreti v letalo, ki je priletelo iz Tel Aviva. Foto: AP
Protestniki so vdrli na letališko stezo in skušali vdreti v letalo, ki je priletelo iz Tel Aviva. Foto: AP

"Seveda Ukrajina nima nič opraviti z zadnjim obsežnim porastom ksenofobnih čustev na ozemlju Ruske federacije," je povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

V nedeljo so na letališču v dagestanski prestolnici izbruhnili nemiri, potem ko je na terminal in letališko stezo vdrla množica propalestinskih protestnikov, ki jih je razburil pristanek letala iz Tel Aviva, na katerem so iskali "judovske potnike". Protestniki so mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali Bog je velik.

V nemirih je bilo ranjenih najmanj 20 ljudi, policija pa je aretirala 60 izgrednikov, medtem ko so potniki z napadenega letala ostali nepoškodovani in so jih varnostne sile zaščitile.

Protestniki naj bi se zbrali na letališču po objavi sporočila na Telegramu, kjer se je Dagestance pozivalo, da "nepovabljenim gostom" izrečejo dobrodošlico na "odrasel način". V sporočilu na kanalu Utro Dagestan ni bila uporabljena beseda Judje, ampak izraz "nečisti".

"Rekel sem, da sem musliman ... na smrt sem bil prestrašen"

26-letni izraelski državljan Šmuel, ki je bil med potniki, je povedal, da je policija spravila potnike na avtobus, ki so ga nato po letališču lovili izgredniki in se v nekem trenutku celo vkrcali vanj. "Avtobus se je kar naprej obračal ... ljudje pa so ga lovili in metali kamenje," je pripovedoval.

"V nekem trenutku je na stotine ljudi prišlo in ustavilo avtobus. Vstopili so noter, šli od človeka do človeka in spraševali, ali so muslimani ali Judje. Rekel sem, da sem musliman, ker sem bil na smrt prestrašen. K sreči so mi verjeli in nadaljevali," je še povedal.

Sorodna novica Propalestinski protestniki vdrli na letališče v Dagestanu po pristanku letala iz Izraela

Moskva: Nasilje posledica zunanjega vpliva

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na incident dejal, da je nasilje posledica zunanjega vpliva in da so zlonamerneži zlorabili podobe trpljenja v Gazi, da bi razburili ljudi.

"Dobro znano in očitno je, da so včerajšnji dogodki na letališču v Mahačkali v veliki meri posledica zunanjega vmešavanja, vključno z informacijskim vplivom," je dejal Peskov.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je kot domnevnega krivca označila Ukrajino in dejala, da so oblasti v Kijevu odigrale "neposredno in ključno vlogo" pri pripravi terena za to, kar je sama imenovala "provokacija".

Zaharova se je sklicevala na spletne vire, povezane z nekdanjim ruskim poslancem Iljo Ponomarjovom, ki živi v Ukrajini kot samooklicani protikremeljski partizan in je v ponedeljek dejal, da je bil včasih vlagatelj v kanal Utro Dagestan Telegram, vendar z njim nima več nobene povezave.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo za dogodke okrivil rusko "široko razširjeno kulturo sovraštva do drugih narodov, ki jo širijo državna televizija, strokovnjaki in oblasti".

Visoki ruski rabin Aleksander Boroda, ki je tudi predsednik združenja ruskih judovskih skupnosti, je pozval Kremelj, naj zagotovi, da bodo izgredniki, ki so vdrli na letališče, ostro kaznovani.

Po besedah Borode so nemiri "spodkopali osnovne temelje naše večkulturne in večnacionalne države" in da so protiizraelski sentimenti, ki so jih spodbudili dogodki na Bližnjem vzhodu, postali odkrita agresija na ruske Jude.

"Poleg tega vidimo, da lokalne oblasti niso bile pripravljene na takšne incidente in so dovolile obsežne kršitve javnega reda in miru ter množične proteste z odkritimi grožnjami Judom in Izraelcem," je dejal Boroda. "Vodstvo države in organe pregona pozivam, da na najstrožji način poiščejo in kaznujejo vse organizatorje in udeležence teh antisemitskih dejanj," je še dejal.

Izrael poziva k zaščiti Judov v Rusiji