Navdušenje prebivalcev ob vnovični povezavi. Foto: EPA
Navdušenje prebivalcev ob vnovični povezavi. Foto: EPA
Letalo iz Kitajske v Tajvanu

Potem ko sta bili obe strani leta 1949 ločeni, so potniki morali med mestoma potovati prek tretje destinacije. Kitajski uradnik na Tajvanu Vang Ji je dejal, da gre za nov začetek med stranema. Odkar je novi tajvanski predsednik Ma Jing Džeou maja zasedel položaj, so se odnosi med Tajpejem in Pekingom začeli izboljševati.

Novi neposredni leti bodo povezovali pet kitajskih mest z osmimi letališči na Tajvanu med petkom in ponedeljkom. Na prvem letalu je bilo 258 potnikov, med njimi številni politiki, poslovneži in študenti ter 100 turistov s celinske Kitajske. "To je svet trenutek. Obe strani ožine sta kot člana iste družine," je dejal prvi mož letalske družbe China Southern Airlines Lju Šaojong, ki je sedel za krmilo letalo.

Hkrati s poletom proti Tajpeju je drugo letalo s Tajpeja poletelo proti Šanghaju. Prvih 600 potnikov je bilo deležnih slovesnega sprejema. Oblasti pričakujejo, da bo število turistov s kitajske celine hitro naraslo, do 18. julija jih pričakujejo 3.000 na dan, vlada na Tajvanu pa upa, da bodo poleti kmalu postali dnevni. Tamkajšnji podjetniki upajo, da bo vpeljava novih povezav ugodno vplivala na razvoj vrste gospodarskih panog.

Odnosi med Tajvanom in celinsko Kitajsko so vse od leta 1949, ko se je končala državljanska vojna, napeti. Kitajska ima otok za del svojega ozemlja, medtem ko si Tajvan prizadeva za neodvisnost.

K. T.

Letalo iz Kitajske v Tajvanu