Rusija že razvija sodobnejše različice protizračnega sistema. Foto:
Rusija že razvija sodobnejše različice protizračnega sistema. Foto:

Po poročanju ruskih medijev je Moskva izpolnila obveznosti pogodbe in Kitajski dostavila najnovejši protizračni sistem. Direktor podjetja Almaz Antei, ki proizvaja sistem, je samo potrdil dostavo, ni pa navedel nobenih drugih podrobnosti o poslu.

Po mnenju poznavalcev je bila pogodba podpisana sredi preteklega desetletja in vsaka baterija naj bi stala med 120 in 150 milijonov dolarjev. Eno baterijo sistema S-300 po navadi sestavljajo štirje tovornjaki z mobilnimi ploščadmi, ki ima vsaka po štiri izstrelke.

Kitajska je glavni kupec ruskega orožja in državi nameravata skleniti strateško partnerstvo, čeprav so nekateri v Rusiji zaskrbljeni zaradi naraščajoče moči vzhodne sosede, ki zadnja leta nenehno povečuje izdatke za vojsko.

S sistemom S-300 se lahko sestreli vodene izstrelke in letala, njegov doseg pa je 150 kilometrov ali več, medtem ko izstrelki potujejo s hitrostjo več kot dva kilometra na sekundo.

Moskva napoveduje, da bo izpolnila tudi pogodbo, ki jo ima z Iranom o dobavi sistema S-300, čeprav temi zelo nasprotujejo ZDA in predvsem Izrael, ki bi mu lahko omenjeni sistem pri morebitnem napadu na iranske jedrske objekte lahko povzročal preglavice.

Rusija ima sicer že izpopolnjen sistem S-400 triumf, ki ga v tem času dostavljajo ruski vojski, v izdelavi pa je že peta generacija S-500, ki naj bi poleg protizračne obrambe predstavljala tudi vesoljsko obrambo.