Kitajska že desetletja s politiko enega otroka na mestno družino zaustavlja rast prebivalstva na Kitajskem. Foto: Reuters
Kitajska že desetletja s politiko enega otroka na mestno družino zaustavlja rast prebivalstva na Kitajskem. Foto: Reuters
Podzemna železnica v Pekingu
Popis bo kitajski vladi omogočil vpogled v številčnost kmečkih migrantskih delavcev, ki so temelj skokovitega kitajskega razvoja, a hkrati tudi najbolj zapostavljen del družbe. Foto: Reuters
Starka v pekinškem parku
Kitajsko prebivalstvo se hitro stara, kar spodbuja številne pomisleke o vladni politiki načrtovanja družin. Foto: Reuters

Največji izziv tokratnega popisa, šestega od ustanovitve ljudske republike leta 1949, predstavlja štetje milijonov migrantskih delavcev. Šest milijonov in pol popisovalcev bo od 1. do 10. novembra štelo prebivalstvo Kitajske, v tem času pa bodo morali obiskati več kot 400 milijonov gospodinjstev, v katerih naj bi po dozdajšnjih podatkih živelo 1,3 milijarde ljudi.

Tokrat naj bi zajeli tudi migrantske delavce
Ob šestem cenzusu v zgodovini Ljudske republike Kitajske bodo prvič popisovali ljudi glede na kraj bivanja, ne na kraj, kjer so zakonito registrirani, je povedal namestnik direktorja koordinacijske skupine za izvedbo letošnjega cenzusa Feng Nailin.

Nov način štetja prebivalstva bo Kitajski omogočil, da bo formalno dobila boljši pregled nad vse hitrejšo urbanizacijo v državi. Največjo težavo pri izvedbi popisa predstavlja vse mobilnejša in številčnejša populacija migrantskih delavcev, ki je v veliki meri pripomogla k hitri gospodarski rasti Kitajske.

Ostra delitev na ubrano in podeželjsko prebivalstvo
V skladu s strogim sistemom registracije gospodinjstev na Kitajskem, imenovanim "hukou", se državljani delijo na tiste, ki živijo v mestu, in na tiste na podeželju. Migrantski delavci s podeželja so registrirani v domačem kraju, ne v mestih, kjer so morda delali in živeli več let.

Strah pred zbiranjem zasebnih podatkov
Feng je pred popisom tudi opozoril, da so Kitajci danes manj pripravljeni na sodelovanje in na razkrivanje osebnih podatkov, saj se vse bolj zavedajo svoje pravice do zasebnosti. Čeprav so popisovalci zavezani molčečnosti, se državljani bojijo, da bi bili lahko podatki uporabljeni proti njim. Tudi družine z več neregistriranimi otroki bi lahko bile zaradi kitajske politike enega otroka zadržane do navajanja podatkov.

90 odstotkov državljanov bo moralo podati odgovore na 18 osnovnih vprašanj (ime, spol, narodnost, kraj stalne registracije, izobrazba), medtem ko 10 odstotkov prebivalstva čaka obširnejša pola s kar 45 vprašanji. Tujce, ki živijo na Kitajskem, čaka veliko lažje delo, saj bodo morali odgovoriti na samo osem vprašanj.

Leta 2009 "le" 1,3 milijarde Kitajcev
Uradne podatke popisa, ki ga na Kitajskem izvajajo vsakih deset let, je mogoče pričakovati aprila prihodnje leto, za popis pa bo kitajska vlada porabila 700 milijonov juanov (75 milijonov evrov). Kitajske oblasti pričakujejo, da se bodo zbrani uradni podatki uporabili kot podlaga pri načrtovanju prihodnje ekonomske in socialne politike.

Ob zadnjem uradnem popisu prebivalstva leta 2000 so popisali 1,26 milijarde ljudi, vendar pa študije, ki jih izvajajo vsako leto na Kitajskem, kažejo, da je prebivalstvo leta 2009 naraslo na 1,3 milijarde.