Bo Kitajska prepričala Rusijo, da bo sibirski naftovod potekal po severu Kitajske? Foto: EPA
Bo Kitajska prepričala Rusijo, da bo sibirski naftovod potekal po severu Kitajske? Foto: EPA
Ruska in kitajska zastava
Rusija in Kitajska imata vse boljše odnose, borita pa se tudi za vpliv na strateško pomembnem območju Srednje Azije. Foto: EPA
Hu Džintao in Vladimir Putin
Kitajski in ruski voditelj sta se nazadnje videla v Moskvi na majski proslavi 60. obletnice konca druge svetovne vojne. Foto: EPA

Slednji je namreč prispel na štiridnevni obisk v Rusijo, kjer naj bi s Putinom podpisala več sporamov na področju energetike, kar predstavlja 80 odstotkov ruskega izvoza na Kitajsko.

Putin je pred obiskom napovedal, da bosta vojski obeh držav v avgustu izvedli skupno vajo poimenovano Prijateljstvo 2005.

Peking si tudi prizadeva, da bi načrtovani ruski naftovod za nafto iz črpališč v Sibiriji potekal prek severa Kitajske. Rusija je druga največja proizvajalka nafte na svetu in razmišlja o gradnji naftovoda do Kitajske ali Japonske, medtem ko bo naftovod iz Kazahstana do Kitajske dokončan do konca letošnjega leta.

Kitajska rabi nafto
Visoka gospodarska rast v zadnjih letih je na Kitajskem povzročila tudi vse večje povpraševanje po naftnih derivatih. Zaradi nestabilnih razmer na Bližnjem vzhodu, kjer načrpajo največ nafte na svetu, si Peking prizadeva za koriščenje bogatih zalog nafte od svojih sosed. Lani je Kitajska z domačo proizvodnjo zadostila 60 odstotkom potreb po nafti.

Kitajska si tudi želi večji delež v ruskih naftnih podjetjih, državna naftna podjetja naj bi se močno zanimala za deleže v ruskem naftnem podjetju Jukos.

Rusija in Kitajska imata vse boljše odnose, to pa je že deveto srečanje med voditeljema obeh držav. V začetku junija sta državi po 40 letih sporov podpisali sporazum o meji.