Kitajska vojska želi posodobiti in povečati predvsem letalstvo in mornarico, roda vojske, kjer naj bi PLA najbolj zaostajala za ZDA in drugimi zahodnimi silami. Foto: Reuters
Kitajska vojska želi posodobiti in povečati predvsem letalstvo in mornarico, roda vojske, kjer naj bi PLA najbolj zaostajala za ZDA in drugimi zahodnimi silami. Foto: Reuters
Letalonosilka Varjag ob prehodu Bosporja, 1. november 2001
Kitajska je pred splovitvijo prve letalonosilke Ši Lang. Kot odpisani Varjag ga je l. 1998 kupilo turistično podjetje iz Macaa, ki naj bi na njem odprlo plavajoči hotel in igralnico. Leta 2001 so nedokončano sovjetsko letalonosilko prepeljali na Kitajsko. Foto: EPA

Številka je navedena v proračunskem poročilu, ki ga bo na letnem zasedanju obravnaval kitajski ljudski kongres. Kongres ljudskih predstavnikov je uradno najvišje zakonodajno telo, ki pa na vsakoletnem zasedanju bolj ali manj samo potrjuje sklepe, ki jih sprejme vladajoča komunistična partija.

Uradno za vojsko daje le 6-odstotkov proračuna
V Pekingu poudarjajo, da je kitajski proračun za vojsko v primerjavi z drugimi državami "razmeroma nizek" in predstavlja le šest odstotkov celotnega proračuna države. "To ne ogroža nobene države," je dodal predstavnik za stike z javnostmi.

Več držav na čelu z ZDA in kitajskimi sosedami je kljub temu zaskrbljenih zaradi nenehnega povečevanja sredstev za vojsko na Kitajskem. O programih kitajske vojske, ki je številčno največja na svetu, sicer ni veliko znanega, v Pekingu pa stalno poudarjajo, da je modernizacija vojske nujna in da je po svoji naravi defenzivna. Ljudska osvobodilna armada (PLA), kot se uradno imenuje kitajska vojska, ima sicer kar 2,3 milijona pripadnikov.

Kolikšen je resnični vojaški proračun?
Vojaški analitiki menijo, da je dejanski vojaški proračun še enkrat višji, kot je predstavljeno v uradnem proračunu. Letošnje povečanje sredstev za vojsko je višje kot lansko, ko je znašalo 7,5 odstotka in je bilo najnižje v zadnjih letih.

Kitajska vojska je januarja ob obiski obrambnega ministra ZDA Roberta Gatesa pokazala svoje nove "vojaške mišice", ko je prvi testni polet opravilo prvo kitajsko "nevidno" letalo J-20. Ravno letalske sile in mornarica sta glavni področji, kjer se PLA želi krepiti, saj ima Kitajska številne spore glede morske meje. Najbolj sporno je otočje Spratly v Južnem kitajskem morju, ki si ga zaradi domnevnih nahajališč nafte, plina in drugih naravnih bogastev lasti kar šest različnih držav (Brunej, Malezija, Filipini, LR Kitajska, Tajvan in Vietnam, ki trenutno obvladuje največji del otočja).

V letu 2011 krst prve letalonosilke?
Letos naj bi Kitajska aktivirala svojo prvo letalonosilko. Leta 1998 je kitajska vlada od Ukrajine odkupila nedokončano sovjetsko letalonosilko Varjag. Gradnja in opremljanje letalonosilke je tik pred koncem, do konca leta pa naj bi preimenovano Ši Lang že čakala prva testiranja na odprtem morju.

Za primerjavo: proračun prve vojaške sile sveta ZDA bo v letu 2012 znašal 553 milijard dolarjev oz. 396 milijard evrov. Uradni kitajski vojaški proračun znaša tako 16,6 odstotka ameriškega.