Kitajske oblasti so tarča številnih kritik zaradi kršenja človekovih pravic. Foto: EPA
Kitajske oblasti so tarča številnih kritik zaradi kršenja človekovih pravic. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ministrstva za zunanje zadeve Hong Lei je dejal, da bi se morale ZDA osredotočiti na svoje težave glede človekovih pravic in se nehati vmešavati v zadeve drugih. "ZDA svetujemo, naj se ukvarjajo s svojimi težavami glede človekovih pravic in naj se ne imajo za pridigarja o človekovih pravicah," je povedal Hong.

Hong je dejal, da Kitajska brez težav govori o pravicah "na podlagi enakopravnosti in vzajemnega spoštovanja", a je ob tem dodal, da Peking odločno nasprotuje vmešavanju v notranje zadeve drugih držav. "ZDA naj nehajo uporabljati vprašanje človekovih pravic za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav," je bil odločen predstavnik kitajskega ministrstva.

"Kitajska stopnjuje nasilje nad aktivisti"
V poročilu, ki ga ameriško zunanje ministrstvo vsako leto pripravi o spoštovanju človekovih pravic v svetu, so ZDA zaznale negativne smernice ob vse večjih omejitvah svobode in izrazile zaskrbljenost nad nedavno aretacijo umetnika Ai Weiweia, odkritega kritika kitajske vlade. Ob tem je zunanja ministrica Hillary Clinton opozorila tudi na poročila o drugih aktivistih in intelektualcih, ki so jih kitajske oblasti samovoljno prijele v zadnjih tednih.

ZDA so tako Peking obtožile, da stopnjuje omejitve in nasilje nad odvetniki, aktivisti, blogarji in novinarji. Kitajsko obtožujejo povečanja nadzora nad civilno družbo ter vse večjega nadzora nad tiskom in dostopom do svetovnega spleta. Iz Kitajske prihaja vedno več poročil o prisilnih izginotjih, hišnih zaporih in priporih v nezakonitih "črnih zaporih", kjer oblasti kaznujejo aktiviste, disidente in njihove družine.

Peking že napovedal svoje poročilo
Poročilo ameriškega zunanjega ministrstva, ki kritizira Kitajsko, in oster odziv Pekinga sta postala že vsakoletni diplomatski ritual. A kot poroča BBC, so analitiki prepričani, da je letošnjo izmenjavo dodatno zaostrilo obnašanje kitajskih oblasti, ki so zatrle nekatere nasprotnike režima. Kitajska je že napovedala, da bo v kratkem objavila svoje poročilo o kršitvah človekovih pravic v ZDA.

ZDA so v svojem poročilu o spoštovanju človekovih pravic v svetu resno kritiko izrekle tudi nekaterim drugim državam, med njimi Iranu, Iraku, Mjanmaru, Severni Koreji, Slonokoščeni obali, Zimbabveju, Ukrajini, Rusiji in Belorusiji. ZDA so opozorile še, da so bile kršitve človekovih pravic lani še posebej resne v Bahrajnu, Libiji in Siriji, torej v državah, ki jih zadnje mesece pretresajo ljudske vstaje.