Šu Džijung je priznani borec za človekove pravice na Kitajskem. Foto: Reuters
Šu Džijung je priznani borec za človekove pravice na Kitajskem. Foto: Reuters
Peking
Policija je novinarjem, ki so se zbrali pred sodiščem, preprečila, da bi prišli do Šuja. Foto: Reuters

Šu, ki je znan po svojih prizadevanjih za pravice otrok in vnet borec proti korupciji, je bil obsojen "zaradi zbiranja množice z namenom kratenja javnega reda in miru". Šujev zagovornik Dzang Kingfang je po objavi kazni dejal, da je s to obsodbo uničen še zadnji drobec vladavine prava na Kitajskem.

Povedal je še, da se bosta s Šujem v naslednjih dneh odločila, če se bosta na odločitev sodišča pritožila. "Ni stvar v tem, da ne bi prenesli sodbe, a je krivična obsodba nezakonita, nerazumna in nepoštena," je ob odhodu s sodišča še dodal Zang.

Šu proti korupciji v vladnih vrstah
Šu in njegovi somišljeniki so večkrat kritizirali kitajskega predsednika Ši Džinpinga, ki je sicer obljubil odločen boj proti korupciji, da ni izpolnil svojih obljub. Predstavnike kitajskih oblasti je večkrat pozival, naj razkrijejo podatke o svojem bogastvu, boril pa se je tudi za zapornike, ki so obsojeni na smrtno kazen.

Oblasti so Šuja aretirale julija lani, proces proti njemu pa se je začel v sredo. Podobni sodni procesi, kot je bil ta proti Šuju, čakajo še najmanj sedem drugih kitajskih aktivistov iz Šujevega gibanja.

"Kitajska z vladavino strahu pred vladavino prava"
Kot piše BBC, naj bi na Kitajskem prevladovalo mnenje, da so se oblasti na Šuja spravile zaradi njegove vse večje priljubljenosti med prebivalci in zaradi njegove vse večje prisotnosti na kitajskih družbenih omrežjih. Sodba naj bi poslala sporočilo Šujevim somišljenikom, da bodo oblasti zatrle vsak najmanjši odpor proti uradni politiki, hkrati pa zmanjšuje upanje po vidnejši spremembi političnega sistema.

"To je sramotna, a na žalost popolnoma predvidljiva obsodba. Kitajske oblasti so še enkrat pokazale, da postavljajo vladavino strahu pred vladavino prava," je ob Šujevi obsodbi povedala Roseann Rife iz Amnesty Internationala in dodala: "Pregon tistih, ki so povezani z gibanjem novih državljanov, kaže na to, kako se kitajske oblasti bojijo javnih pozivov k spremembam".