Ruski predsednik VLadimir Putin in kitajski predsednik vlade Li Čiang. Foto: Reuters
Ruski predsednik VLadimir Putin in kitajski predsednik vlade Li Čiang. Foto: Reuters

"Naši trgovinski odnosi se uspešno razvijajo. Pozornost, ki jo vladi obeh držav namenjata trgovinskim in gospodarskim vezem, daje rezultate," je dejal Putin na srečanju v Kremlju ter dodal, da imata državi "obsežne načrte" za gospodarske in ostale projekte.

Li, ki se je pred tem sešel s ruskim predsednikom vlade Mihailom Mišustinom, je dejal, da so "kitajsko-ruski odnosi na izjemno visoki ravni". Po poročanju kitajskih državnih medijev je premier v svojem govoru pozdravil prizadevanja Putina in kitajskega predsednika Ši Džinpinga za "močan zagon" pri "poglabljanju dvostranskih odnosov in sodelovanja", je poročal CNN.

Voditelja vlad sta se zavezala, da bosta nasprotovala vsem poskusom omejevanja "tehnološkega napredka in gospodarskega ter mednarodnega razvoja", so poročali kitajski državni mediji.

Mišustin: Državi sta v "težkem položaju"

Lijevo štiridnevno potovanje, med katerim bo obiskal tudi rusko zaveznico Belorusijo, je prvi obisk visokega kitajskega uradnika v Rusiji, odkar so ukrajinske sile pred dvema tednoma nepričakovano vdrle v rusko obmejno oblast Kursk. Rusija je od začetka vojne, ko so jo doletele obsežne mednarodne sankcije, vse bolj odvisen od kitajskega trga, blaga in naložb.
Kremljevo uradno sporočilo za javnost ni omenjalo vojne v Ukrajini.

Mišustin je v pogovoru z Lijem dejal, da sta Rusija in Kitajska "v težkem zunanjem položaju", saj zahodne države uvajajo "nezakonite sankcije pod izmišljenimi pretvezami" in poskušajo "omejiti gospodarski in tehnološki potencial Rusije in Kitajske".

"Zato je pomembno, da se osredotočimo na zaščito svojih skupnih interesov, izgradnjo večpolarne svetovne ureditve in krepimo usklajevanja na mednarodnih platformah," je dejal po poročanju ruskih državnih medijev.

Peking je pod vse večjim pritiskom Zahoda, naj omeji izvoz določenega blaga v Rusijo, kot so vesoljska, proizvodna in tehnološka oprema, s čimer po obtožbah zahodnih voditeljev in Kijeva podpira ruska vojna prizadevanja.

Peking se sicer skuša prikazati kot nevtralen posrednik v vojni, vendar ima s Kijevom omejene diplomatske stike, medtem ko še naprej poglablja odnose z Moskvo na področju trgovine, diplomacije in varnosti.