Zaradi gospodarske krize si hrvaški turizem od letošnje poletne sezone ne obeta veliko. Foto: EPA
Zaradi gospodarske krize si hrvaški turizem od letošnje poletne sezone ne obeta veliko. Foto: EPA
Vuk Jeremić
Jeremić ne bo pomagal hrvaškemu turizmu. Foto: EPA

Vodja srbske diplomacije je v intervjuju za Press online z naslovom "Ne bom šel na morje na Hrvaško" izjavil, da ga hrvaška oglasna kampanja ni prepričala in da ne bi dopustoval na Hrvaškem, rojakom pa je priporočil, naj gredo na počitnice nekam, kjer je za njih finančno najugodneje, kjer se počutijo varne in zaželene. Na vprašanje novinarja, ali srbske državljane poziva, naj dopusta ne preživijo na Hrvaškem, je diplomatsko odgovoril, da tega ni rekel, hkrati pa odločno zavrnil možnost, da bi sam dopust preživel na hrvaški obali.

Milijoni vrženi skozi okno?
Srbski zunanji minister je hrvaškemu turizmu zadal hud udarec. Hrvaški minister za turizem Damir Bajs je namreč računal, da bodo ravno Srbi rešili letošnjo turistično sezono na Hrvaškem. V številnih srbskih mestih so Hrvati postavili velike plakate, ki so z gesli "Tako lepa, tako blizu" in "Ko srce reče počitnice, reče Jadran" vabili Srbe na hrvaško obalo. Oglasna kampanja ministrstva za turizem in Hrvaške turistične skupnosti je stala več milijonov evrov, kljub agresivni kampanji pa hrvaška obala na vzhodnem trgu ni niti med petimi najbolj obiskanimi destinacijami.

Jeremićevi komentarji so le še en dokaz, da so se odnosi med balkanskima sosedama znova ohladili. Pred dnevi bi se morala srbska delegacija pod vodstvom Jeremića udeležiti mednarodnega foruma Croatia Summit 2009 v Dubrovniku, a so sodelovanje odpovedali.