V Vzhodni Guti je stanje katastrofalno. Foto: Reuters
V Vzhodni Guti je stanje katastrofalno. Foto: Reuters
Resolucijo so v VS-ju sprejeli šele po dolgem dogovarjanju z Rusijo. Foto: Reuters

Prebivalci Vzhodne Gute poročajo o nadaljevanju sirskih letalskih napadov, medtem pa sirske oblasti v Damasku za napade krivijo uporniške skupine, ki naj bi obstreljevale ruski humanitarni koridor.

Združeni narodi so sporočili, da zaradi bitke niso mogli dostaviti humanitarne pomoči niti rešiti nobenega ranjenca.

Rusija si bo še naprej prizadevala vzpostaviti koridor, po katerem bi omogočili dostavo humanitarne pomoči in evakuacijo civilistov, čeprav je vzpostavljanje prvega premirja spodletelo. "Ruska stran razume zapletenost humanitarnega položaja v Vzhodni Guti," je dejal zunanji minister Sergej Lavrov.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je sporočil, da sta imela z ruskim kolegom dolg pogovor o implementaciji resolucije ZN-a, in poudaril, da mora Rusija za mirovni sporazum storiti več.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je predtem pojasnil, da je Putin ukazal vojski, naj se od danes v Vzhodni Guti drži "humanitarnega premora", ki bo veljal vsak dan med 9. in 14. uro po lokalnem času.

Koridor kot del resolucije
Moskva je humanitarni premor uvedla, potem ko je Varnostni svet Združenih narodov v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. V njej zahtevajo prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej državi, da bi omogočili "varno, nemoteno in stalno" dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih.

Sirska opozicija je peturno prekinitev ognja označila za "udar na sobotno resolucijo VS-ja ZN-a". "Rusija ni nikoli hotela prekinitve ognja v Vzhodni Guti, in to je jasno pokazala," je dejal Ahmed Ramadan, tiskovni predstavnik Sirske nacionalne koalicije. Moskvo je še obtožil, da ne izvaja pritiska na svojega zaveznika, sirskega predsednika Bašarja al Asada, da bi končal ubijanje v Vzhodni Guti.

"Cinične igre"
Britanski veleposlanik pri ZN-u Jonathan Allen ocenjuje, da ruska humanitarna prekinitev ognja ni v skladu z resolucijo VS-ja ZN-a. Menil je, da odločitev Rusije dokazuje, da lahko uveljavi resolucijo, če bi želela. Po njegovi oceni se mora Rusija odločiti, ali bo v celoti spoštovala resolucijo, ki jo je podprla, "ali pa se bo raje igrala cinične igre".

Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert pa je pozvala Rusijo, naj uporabi svoj vpliv za zagotovitev takojšnje popolne prekinitve ognja v Vzhodni Guti, kjer je ujetih okoli 400.000 civilistov.

Po podatkih observatorija je bilo od začetka okrepljene ofenzive sirske vojske ob podpori ruskih letal na enklavo od 18. februarja ubitih najmanj 556 civilistov, med njimi 136 otrok.