Privrženci Quattare so že začeli proslavljati. Foto: EPA
Privrženci Quattare so že začeli proslavljati. Foto: EPA

Volilna komisija je pred tem razglasila, da je zmagovalec nedeljskih volitev opozicijski kandidat Alassane Ouattara, zdaj pa je predsednik ustavnega sveta odločil, da so bili glasovalni izidi iz sedmih pokrajin na severu države, v katerih je Ouattara gladko zmagal, razveljavljeni. Predsednik sveta sicer velja za tesnega sodelavca Gbagboja.

Po novih izidih je za Gbagboja glasovalo nekaj več kot 51 odstotkov volivcev, kar je dovolj za vnovičen mandat.

Volitve niso uspele združiti naroda
Slonokoščena obala je že pred tem zaradi volilnih napetosti zaprla svoje meje. Predsedniške volitve naj bi predstavljale konec mirovnega procesa in ponovno spravo med severnim ter južnim delom v največji proizvajalki kakava na svetu, ki sta se leta 2002 zapletla v državljansko vojno, a zadnji zapleti kažejo, da je nekoč ena najbolj gospodarsko razvitih afriških držav še vedno daleč od nekdanje stabilnosti.

V drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v nedeljo, sta se pomerila zdajšnji predsednik Laurent Gbagbo, ki prihaja z juga in je krščanske veroizpovedi, ter Alassane Ouattara, severnjak in musliman.

Če je prvi krog volitev konec oktobra potekal mirno, pa je bilo pred drugim krogom že čutiti napetosti in začelo se je krepiti nasilje med privrženci obeh kandidatov, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev.

Spravni poziv "bratu" Gbagbu
V pričakovanju stopnjevanja napetosti se je vojska nato odločila, da zapre meje s sosednjimi državami. Poleg zaprtja mej so do nadaljnjega onemogočili tudi sprejemanje tujih televizijskih in radijskih postaj.

Gbagbo in njegovi privrženci četrtkovega izida volitev niso sprejeli in so zatrjevali, da so bile na severu poneverbe, zato so zahtevajo razveljavitev izida iz štirih severnih pokrajin. Ouattara je po razglasitvi zmagovalca pozval "brata" Gbagba, naj sprejme izide volitev. Ob tem mu je obljubil oblikovanje vlade narodne enotnosti ter "združitev naroda na vrednotah miru, odpuščanja, sprave in enotnosti".