Foto:
Foto:
Annan je ostro obsodil incidente.

Po besedah namestnice generalnega direktorja ZN-a Jane Holl Lute gre med drugim za primere pedofilije, posilstev in prostitucije, kar naj bi dokazovali tudi videoposnetki in fotografije.

Kakih 30 primerov zlorab je prišlo na dan že maja, oktobra pa so bili suspendirani trije civilni uslužbenci, medtem ko so tri vojake, dva Tunizijca in Francoza, poslali domov. ZN sicer lahko neposredno ukrepa le proti civilnemu osebju, vojake pa kaznuje njihova država, če se tako odloči.

V afriški državi je trenutno okoli 10.800 pripadnikov mirovnih enot ZN-a in 60 civilnih uslužbencev pod vodstvom ameriškega diplomata Williama Lacyja Swinga.

Annan obsodil zlorabe
Generalni direktor ZN-a Kofi Annan je v petek ostro obsodil zlorabe in dejal, da gre za nezaslišana dejanja, ob tem pa zagotovil, da bodo krivci ustrezno kaznovani.

"Večkrat sem dejal, da ne bom dopuščal spolnih zlorab, brez izjeme," je dejal ogorčeni Annan, ki v zadnjem času izgublja zaupanje lastnega osebja. Ironično, zaradi domnevnega podpiranja nekaterih visokih predstavnikov ZN-a, ki so obtoženi spolnega nadlegovanja sodelavk.

Mirovne enote ZN-a so bile zlorabljanja prebivalcev obtožene že v začetku 90. let v Kambodži, pozneje pa tudi v Somaliji, Etiopiji in BiH-u.