Enver Hoxhaj se je v Beogradu udeležil konference EU-Zahodni Balkan. Foto: EPA
Enver Hoxhaj se je v Beogradu udeležil konference EU-Zahodni Balkan. Foto: EPA
Priština
Protesti v Prištini po prekinjeni nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo. Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze je tekmo sicer registrirala z izidom 3:0 za Srbijo, ki pa je kljub vsemu ostala brez točk. Foto: EPA

Zunanji minister se je s kosovskim gospodarskim ministrom v četrtek udeležil neformalnega srečanja s kolegi iz regije, katerega cilj je bilo regionalno sodelovanje.

"Srbija mora priznati Kosovo"
Obisk je po besedah Hoxhaja nakazal, da se odnosi med Beogradom in Prištino normalizirajo. "To je zelo pomembna politična poteza. Gre za prvi in zgodovinski obisk kosovskega zunanjega ministra v Srbiji. Kamor koli grem, poosebljam kosovsko suverenost in neodvisnost," je novinarjem povedal Hoxhaj.

Minister je pozval k nadaljevanju dialoga med državama za popolno normalizacijo odnosov, za kar pa je po njegovem mnenju potreben podpis pravno zavezujočega dogovora, po njegovih besedah "mirovnega sporazuma", ki bi vodil v "priznanje Kosova in državi odprl pot do članstva v Združenih narodih". Podpis tovrstnega mirovnega sporazuma je po trditvah Hoxhaja potreben, da Srbija lahko nadaljuje pot v EU.

Hoxhaj je izrazil tudi potrebo po vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama. Priština je po njegovih besedah pripravljena, da v obdobju od treh do petih let reši vsa odprta vprašanja z Beogradom.

Kdaj bo Kosovo dobilo vlado?
Minister je komentiral tudi politično stanje v domovini. Po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah se je Kosovo namreč znašlo v politični krizi. Od samostojnosti vladajoča Demokratska stranka Kosova (PDK) je sicer zmagala, a ni osvojila večine v parlamentu, da bi postavila predsednika parlamenta. Hoxhaj je v Beogradu optimistično napovedal, da bo Kosovo v roku dveh ali treh tednov dobilo novo vlado.

Kosovo je do zdaj priznalo že več kot sto držav, med tistimi, ki tega niso storile, pa sta tudi Srbija in Rusija.

Kmalu še en mejnik
V Beogradu je bil za sredo načrtovan tudi obisk albanskega premierja Edija Rame, a je bil preklican zaradi incidenta na nedavni nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo, ko je na stadion v Beogradu priletel kvadrokopter z zastavo Velike Albanije. Rama naj bi po novem Srbijo obiskal 10. novembra, kar bo prvi obisk kakšnega albanskega premierja v Beogradu v več kot 70 letih.