Kosovski Srbi so zaprli dostop do mejnih prehodov. Foto: EPA
Kosovski Srbi so zaprli dostop do mejnih prehodov. Foto: EPA
Kosovska Mitrovica
Kosovski Srbi so zaprli tudi most v Kosovski Mitrovici. Foto: EPA
Sever Kosova blokiran

Do novih napetosti je prišlo potem, ko so v petek pripadniki misije Eulex prevzeli nadzor nad spornima mejnima prehodoma med Kosovom in Srbijo, na kar so se kosovski Srbi ozdvali z zaporo vseh važnejših poti na območju.

Srbska davčna uprava je sporočila, da bodo tovornjake s Kosova, namenjene v Srbijo, srbski cariniki ustavili na mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom in jih napotili nazaj, če bodo opremljeni s kosovskimi oznakami in dokumenti. Dokumenti Kosova namreč v Srbiji niso veljavni, srbske meje pa brez veljavnih dokumentov ni mogoče prečkati.

Nazaj na Kosovo se je tako v soboto z mejnega prehoda Merdare zaradi za srbske carinike neveljavnih dokumentov moral vrniti en tovornjak, podobna usoda pa je še eno vozilo doletela že v petek. Cariniki so ga napotili nazaj na Kosovo, saj po njihovi presoji ni imel veljavnih dokumentov.

"(Kosovski) carinski uslužbenci so mu odvzeli dokument, ki ga je pridobil v Kosovski Mitrovici in ki je bil veljaven, ter mu dali carinski dokument Republike Kosovo," je pojasnil tiskovni predstavnik srbske davčne uprave Zoran Jovanović. Poudaril je, da so inšpektorji srbske davčne uprave, ki so tovornjak napotili nazaj na Kosovo, ravnali v skladu s predpisi srbske vlade, ki ne priznava kosovskih dokumentov.

Podobna usoda je tri s Kosova v Srbijo namenjene tovornjake na mejnem prehodu Merdare doletela tudi v soboto, saj so bili vsi opremljeni s kosovskimi carinskimi pečati.

Zapleti se tako vrstijo ne glede na to, da so kosovski cariniki v petek začeli na Kosovo spuščati srbska vozila. Najprej je mejo prečkalo pet vlačilcev z žitom in grahom, v noči na soboto pa še deset tovornjakov z gradbenim materialom in drugim blagom.

Priština napoveduje povračilne ukrepe
Kosovska namestnica premierja in ministrica za trgovino in industrijo Mimoza Kusari-Ljilja je zaplete komentirala z besedami, da se bo Kosovo na dogajanje odzvalo po načelu recipročnosti, če Srbija ne bo spoštovala dogovora med Beogradom in Prištino o vzajemnem priznavanju carinskih pečatov.

Srbsko nepriznavanje carinskih pečatov je že poleti botrovalo zapletom na severu Kosova. Kosovo je namreč zaradi tega julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije. Ker ta embarga ni spoštovala, je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak, na katerih se embargo ni izvajal.

Krajevni Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Kosovski specialci so se sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, v Prištini pa so temu nasprotovali.

Strani sta 5. avgusta dosegli dogovor, ki predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. 2. septembra pa sta Srbija in Kosovo dosegla dogovor o priznavanju carinskih pečatov.

Sever Kosova blokiran